Tech

Rengeteg fenntartható kocka kapott helyet a LEGO legújabb építőjátékában

Mióta a LEGO piacra dobta az első növényi eredetű polietilénből készült kockáit, azóta a fenntartható technológiával készített elemek egyre gyakrabban jelennek meg a dán játékgyártó szettjeiben. A napokban bemutatott Lombház (LEGO 21318) az eddigi legtöbb fenntartható kockát tartalmazó készletük, ezáltal fontos mérföldkő a vállalat fenntarthatósági céljainak elérésében.

A növényt formázó elemek már mind cukornádból készültek. Fotó: LEGO

A lombházat formázó készlet tele van játékra invitáló részlettel, egy folyóval kettészelt domborzati alaplappal, valamint a fa teteje is eltávolítható, így lehetővé teszi, hogy betekinthessünk a három részletes kidolgozású kabinba. Az egyik különlegesség, hogy a 185 növény és a levelek mind cukornád alapú, fenntartható anyagból készültek, köztük a lombkorona cserélhető elemei is, amelyek tartalmaznak egy nyári zöld, illetve egy őszi sárga és barna kollekciót.

Tim Brooks a cég környezetvédelemért felelős alelnöke elmondta: „Mikor először megláttam a szettet teljesen el voltam ájulva. Nemcsak azért, mert fantasztikusan néz ki, hanem azért is, mert pontosan képviseli azt, amiért olyan sok időt és energiát fektetünk új fenntartható anyagok azonosításába, hogy megóvjuk természeti kincseinket és megtartsuk a bolygónknak tett ígéretünket. Ez egy igazán fontos lépés azon nagyratörő célunk elérésében, hogy minden LEGO elemet fenntartható anyagokból gyártsunk.”

Kezünkben a LEGO, ami már cukornádból készült
Kaptunk egy kis ízelítőt a fenntartható alapanyagból készült építőjátékból.

2018 óta a szettekben található növényi elemek – beleértve a fákat, a leveleket és a bokrokat – növényi eredetű polietilénből készülnek, amit fenntartható módszerekkel, cukornádból állítanak elő. A gyerekek és a szülők semmi változást nem fognak észlelni, sem a minőségben, sem a megjelenésben, sem a tartósságban, mivel a növényi eredetű polietilén ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos polietilén. Ezek az elemek fontos mértföldkövet jelentenek a LEGO azon ambiciózus elköteleződésében, hogy termékeit 2030-ra fenntartható anyagból gyártsa.

Magyarországról korábban ez még senkinek nem sikerült
Szabó Máté az első magyar, akinek a rajongói ötletéből a LEGO hivatalos szettet gyártott. A Mickey egeres Steamboat Willie születéséről az alkotó mesélt nekünk.

A Lombház egy példa arra, hogy a vállalat miképp aknázza ki a közös alkotásban rejlő lehetőségeket, hogy előmozdítsa az innovációt. Az eredeti ötlet a LEGO IDEAS platformon keresztül érkezett, ahová a rajongók feltölthetik kreatív építményeiket. Ezután a felhasználóknak lehetőségük van értékelni és támogatni a modellt, és ha elég támogató összegyűlik, a kreáció a LEGO mesterépítők segítségével bekerülhet a hivatalos szettek közé. Ebben az esetben az ötlet Kevin Feeser rajongótól érkezett Nancyből, Franciaországból. Kevint elsősorban a természet iránti rajongása inspirálta arra, hogy megépítse a lombházat, amely az ő esetében egy igen kifinomult építési képességgel párosul.

A lombház bármikor átépíthető őszi színűre. Fotó: LEGO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik