Tech mobilteszt

Xiaomi Mi 9T: kiváló okostelefon, méghozzá versenyképes áron

A Xiaomi Mi 9T a Redmi K20 nevű készülék európai változata, a gyártó Mi 9 és a Mi 9 SE közé pozicionált mindentudó, egyedi okostelefonja, az utóbbi idők legjobban várt mobilja a kínai gyártótól. Méghozzá joggal, hiszen tényleg egy szinte kikezdhetetlen telefon, versenyképes árazással. Nem véletlen, hogy már több mint egymillió darabot adtak el belőle.

A dobozban gyári töltőt, Type-C USB kábelt, útmutatókat, SIM-tűt és egy merev műanyag tokot találunk, ami felül kivágott, hogy a telefon signature funkcióját, a házból előbújó szelfikamerát ne akadályozza. A töltőfej végre tudja a QC 3.0 szabványt is, így nem kell külön kiegészítőt vennünk, ha szeretnénk kihasználni a manapság egyre inkább elterjedő gyorstöltés funkciót.

A Xiaomi Mi 9T készülékháza a Mi Mix 3-ra hajaz, így légies és kecses kialakításról nem beszélhetünk. Cserébe nagyon egyben van, robusztus, nagyszerűen összeszerelve, ami a tömegén és a méretén is meglátszik, így inkább férfiak kezébe való. A hátlap üveg, alatt található a színátmenetes borítás, ami fényben nagyon érdekes látványt produkál. Nálunk a fekete verzió járt, ezen annyira nem feltűnő a jelenség, de a kék és piros durván jól néz ki.

Fotó: RendeljKínait

Különleges kamera

A mobil fő különlegessége, hogy a 20 MP-es szelfikamera nem a kijelző tetején kapott helyet, hanem a készülékház tetejében, és egy motor tolja ki és húzza be, amikor szükség van rá. A kameramodul oldalára és tetejére színes LED-ek is kerültek, amik egyben értesítési fényként is funkcionálnak. A kameramozgáshoz többféle hanghatást is beállíthatunk, így jelezve mások számára, hogy itt nem szokványos módon zajlik a fényképezés. A gyártó szerint 300 000 nyitást és csukást lazán kibír az egység, ami 100 szelfi/nappal számolva 8 évig elég. Ennyi idő alatt bőven elhasználódik a telefon többi komponense is, úgyhogy nem a kamerán fog múlni, hogy lecseréljük-e a telefont.

Fotó: RendeljKínait

A kamera miatt a SIM-tálca a készülék aljára került, ide két darab nanoSIM-et tehetünk, amik akár egyszerre is 4G-képesek, ugyanakkor microSD kártyát ide nem helyezhetünk. A SIM-tálca miatt a hangszóró a jobb oldalán található, ami ugyan jó hangosan, de nem túl szépen szól. A Type-C csatlakozó ellenére 3.5 mm-es jack dugót is találunk a készüléken, ami sokak számára örömhír, és egy erős érv a Mi 9T mellett. Infraport viszont nincs, így a légkondi vagy a TV távirányításáról le kell mondanunk. Szerencsére az NFC-t viszont nem spórolták ki, így ezzel a telefonnal sem lesz gond a mobilos fizetés.

A kijelző kiváló: nagy fényerő, gyönyörű színek és éles kép jellemzi a 6,39 colos, FHD+ felbontású AMOLED panelt. Egyáltalán nincs szenzorsziget, a kávák is szinte elhanyagolhatók, úgyhogy egy közel teljes előlapnyi kijelzőt kapunk, ami hatalmasat dob a felhasználói élményen. A képernyőarány nyújtott (19,5:9), ami elsőre furcsa lehet, de hamar megszokható, és az alkalmazások is egész jól lekezelik. Az AMOLED-nek hála van Always on Display funkció, ami azt jelenti, hogy lezárt képernyő mellett is mutatja az időt és az értesítéseket, ezzel pedig szinte semmi energiát nem használ, hiszen a panel típusából fakadóan a fekete részeken ilyenkor ki vannak kapcsolva az organikus diódák.

Az akkumulátor 4000 mAh-s, és az erős hardver ellenére a Mi 9T két napig simán bírta vele, ami nagyon szép üzemidő – elmondható, hogy takarékos a vas és a kijelző is. Vezeték nélküli töltést ugyan nem tud, de kábelen QC 3.0 gyorstöltés kompatibilis a készülék, így akár 75 perc alatt maximumra tölthető teljesen lemerült állapotból, ami elég komoly érv a mobil mellett.

Fotó: RendeljKínait

A telefonban a Snapdragon 730 processzor dolgozik, ami egy felső-középkategóriás chip, tehát bőven elég minden feladat ellátására. Az Android 9 alapú MIUI 10-zel remek partnert alkotnak: minden nagyon pörgős és gyors a mobilon. Még néhány új funkciót is felfedeztünk az amúgy is remekül kitalált rendszerben, például a sötét témát és a vészhelyzeti segélyhívó funkciót, amivel baj esetén egy előre beállított embert riaszthatunk a bekapcsológomb meghatározott nyomogatásával.

A készülék minden verziója 6 GB RAM-t kapott, csak a háttértár változó (64 vagy 128 GB). Ha 4K-ban tervezünk sokat videózni, érdemes a nagyobbat venni, hiszen microSD kártya bevetésére itt nincs lehetőség. Ennyi memóriával tökéletesen megy a multitasking is, a rendszer nem zárogatja be lépten-nyomon a háttérben lévő alkalmazásokat. Antutuban a telefon közel 215 000 pontra teljesített, tehát nincs ligában a rekorddöntögető mobilokkal, de erre nincs is szükség. A mindennapi feladatokat – beleértve a játékok futtatását is – tökéletesen végrehajtja.

Ahhoz, hogy notch nélkül, ilyen apró kávákkal készülhessen a telefon, a szenzorokat okosan kellett elrejteni. A kamera ugye a készülékházban van, az értesítési LED-et is magába foglalja, a beszédhangszóró pedig nagyon vékonyan, de a kijelző fölött bújik meg. A közelségérzékelő ultrahangos, a fényérzékelőt pedig az ujjlenyomat-olvasóval együtt a kijelzőbe integrálták.

A képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó. Fotó: RendeljKínait

Van arcalapú feloldás is, viszont jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miképp működik, ha rejtve van a kamera? A válasz egyszerű: ha felhúzod a kijelzőn az ujjad – amivel jelzed a feloldási szándékodat -, akkor kitolja a kamerát, majd a feloldás végeztével gyorsan vissza is húzza. Tökéletesen működik, egyedül éjjel, sötétben lehet kifogni rajta, mivel nem infrás a rendszer, csak a szelfi kamerát használja.

A Wifi ismeri az 5 GHz-et, a Bluetooth 5.0-s, támogatja a veszteségmentes hangátvitelt, és természetesen B20 is van, hogy az országban mindenhol legyen stabil 4G. A GPS viszont ezúttal nem a Xiaomi duális rendszere, a telefon hagyományos megoldásokkal dolgozik, de a jel vételére és megtartására nem panaszkodhatunk, a belvárosban sem vesztett el minket az autóból.

Fotózásban is erős

A Mi 9T a hátlapra tripla kamerát kapott: a 48 MP-es főegység mellett egy 8 MP-es telefotó és egy 13 MP-es széleslátó lencse található. Ha a telefotóra váltunk kétszeres optikai zoomot érhetünk el, és nagyban kitolhatjuk a befogást a széleslátóval, ha nem tudunk messzebb menni a témától. Valószínűleg a fizikailag nagyméretű szenzorok miatt, de mindhárom kamera képe önmagában is megállja a helyét, még a telefotó lencse képe is nagyon jó. Régebben a duplakamerás megoldásoknál a zoom kamera jellemzően nem adott szebb képet, mintha a másik kamera képébe digitálisan belezoomoltunk volna, itt viszont már tényleg van haszna a nagyításnak. A 20 MP-es szelfikamera is széles látószögű, így az egész társaság könnyebben belefér a képbe, és a minősége is király. Van továbbá mesterséges intelligenciás témafelismerés, vaku, HDR és éjjeli mód is, amivel kevés fényben részletgazdagabb képeket lőhetünk.

Fotó: RendeljKínait

A képek minősége nappal vetekszik a Mi 9-ével, ami nagyon nagy szó. Jó a dinamika, élénkek a színek, részletgazdagok a képek, felsőkategóriás minőséget kapunk. A 48 MP-es főkamera fotói megdöbbentően részletesek, érdemes megnézni a fenti galambot, amit ráadásul mozgás közben lőttünk. Makróban szintén nagyon jó a telefon, egészen közelre is ügyesen fókuszál, ás szépen mossa a hátteret. Éjjel fotózva viszont már  nem kapjuk meg a Mi 9 szintjét: ilyenkor nem nehéz szörnyű képeket készíteni, de ha ügyesen exponálunk, és használjuk az éjszakai módot, akkor el lehet érni az „elég jó” szintet.

Videózni maximum 4K 30 FPS-sel lehet, tehát a nagytestvér szintjén itt sem érjük el, ráadásul nálunk még szaggatott is a felvétel, ami jó eséllyel a szoftveres képstabilizátor miatt következett be. Ez a kamera alkalmazásban ugyan bármikor kikapcsolható, de véleményünk szerint bizonyos helyezetekben azért érdemes használni, mert láthatóan csökkenti a kézremegést.

1080p 60 FPS-nél nem volt lag, viszont rendesen remegett a kép, itt valószínűleg nem dolgozott rendesen a stabilizátor. Ez valószínűleg a szoftver optimalizálatlanságából fakad, és a jövőben frissítésekkel javítják majd. A 960 FPS-es lassított felvétel megvan most is, amivel nagyon látványos anyagokat rögzíthetünk (sajnos csak 720p-ben), és az AI akár egy szerinte megfelelő zenét is keres hozzá, ha kérjük.

Összegzés

A Xiaomi Mi 9T egy remek telefon. Nem csúcskategóriás, de elég erős a hardvere, csodás a kijelzője, az infrán kívül minden technológiát ismer és még jack csatlakozó is van rajta. A készüléktestből előbújó szelfikamera és a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó nagyon menő, így még az sem mondható, hogy unalmas mobil lenne. A kamerája ráadásul nappal ugyanolyan jól teljesít, mint a Mi 9-nél, csupán videóban és éjjeli felvételekben marad el tőle.

A kisebb háttértárral szerelt változat 125 000 forintért, a 128-as pedig 135 000 forintért érhető el itthon, a Geekbuyingtól viszont még olcsóbban beszerezhető: 95 000 Ft-ért a 3DC6LCXH kuponkóddal, EU Priority Line áfamentes szállítással. 30 000 forinttal drágább a Mi 9 SE-nél, és 10 000 forinttal olcsóbb a Mi 9-nél. Mindhárom készüléknek megvannak a maga érvei, hogy miért érdemes mellettük letenni a voksunkat:

  • A Mi 9 SE kicsit gyengébb teljesítményű, de hasonló tudást és szolgáltatásokat kínál, kompaktabb méretű, vékonyabb és van benne infra. Ahogy szenzorsziget is, amiből következik, hogy nincs menő szelfikamerája, és nincs jack csatlakozó sem, valamint az aksija is jóval kisebb.
  • A Mi 9 csúcskategóriás hardvert, kecsesebb készülékházat, jobb kamerát, vezeték nélküli töltést és infraportot ad a plusz pénzért, viszont le kell mondanunk a jack dugóról, kapunk szenzorszigetet és rövidebb az üzemidő is.
  • A Mi Mix 3-hoz is sok dologban hasonlít, bár ez elsősorban külső adottságaikban mutatkozik meg. Ugyanolyan robusztus, masszív készülékházuk és egyedi szelfikamera megoldásuk van, nagyon hasonló a kijelző is. Viszont a Mix árban jóval feljebb is van.

A Xiaomi ügyesen bepozicionálta a Mi 9T-t, mert tudásban, funkciókban, egyediségben és árban is jól kitölti a Mi 9 és a Mi 9 SE közti szűk rést. Nem lehet általános győztest hirdetni hármuk közül, mindenkinek az egyéni igényei és a pénztárcája dönti el, hogy melyiket választja. Egy biztos, egyikkel sem fog mellélőni. A pletykák szerint nemsokára érkezik a Redmi K20 Pro is Európába, Snapdragon 855 SoC-val, 60 FPS 4K videóval és a Mi 9T-hez képest gyorsabb töltéssel, még tovább bonyolítva a választást.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik