Tech

Vége a vallások elleni gyűlöletbeszédnek az egyik legnagyobb közösségi oldalon

A közösségi oldalak komolyan küzdenek azzal, hogy megtalálják az egészséges egyensúlyt a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd visszaszorítása között  – a Twitter most egy kicsit megint korlátozta, miről szabad írni a felületén, ugyanis frissítette az irányelveit, és betiltotta a vallási csoportokkal szembeni dehumanizáló, zaklató üzeneteket, írja a BBC.

A közösségi oldal célja az, hogy minimalizálja az offline zaklatás esélyét, mivel korábban kutatások kimutatták, hogy az online zaklatás lényegesen megnöveli a tényleges bántalmazás lehetőségét. A blog szerint hónapokig tartott a Twitter csapatának, hogy meghúzza a pontos határokat, hol kezdődik a gyűlöletbeszéd.

twitter
Fotó: Thinkstock

Az oldalon egyébként már korábban is tiltottak le profilokat azért, mert vallási indíttatású kirekesztést és zaklatást vettek észre náluk: tilos volt például a negatív általánosítás, egy adott vallás híveit terroristáknak bélyegezni, vagy olyan szimbólumokat megosztani, amelyek adott vallásokat sérthetnek. A manipulált, zaklató fotókat is eltávolították az oldalról, ha észrevették őket. A mostani intézkedések a fentiek szigorítására jöttek létre, és a gyűlöletbeszédre koncentrálnak.

Emberjogi szervezetek szerint eléggé megkésett a Twitter lépése, hiszen a közösségi oldal már egy ideje tudja, hogy milyen gyűlöletbeszéd terjed a posztokban a vallási szervezetek és csoportok ellen.

A Twitter felhasználói bejelentések és mesterséges intelligencia segítségével tervezi kiszűrni a vallási gyűlöletbeszédet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik