Tech

Egy kattintás lesz kiszűrni a manipulált fotókat

Az Adobe és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói közösen dolgoztak ki egy olyan, mesterséges intelligenciára épülő rendszert, ami segít felismerni a manipulált fotókat, különösen azokat, amelyeken az arcokon végeztek korrekciót, esetleg teljesen kicserélték őket. Az Adobe szerint a Photoshop Face Aware Liquify funkcióját sokan használják arra, hogy kicseréljenek arcokat, és megmásítsák az emberek arcvonásait, arckifejezéseit. A mesterséges intelligencia segíthet, hogy a programon belül is ki lehessen ezeket szúrni – írja a CNet.

A kifejlesztett módszerrel 99%-os sikerrel tudták felismerni a manipulált arcokat, míg az emberi szem csak 53%-os sikerrátával dolgozik. Az eszköz vissza is tudja fordítani a manipulációt az eredeti állapotra akkor, ha az arcot csak manipulálták, és nem kicserélték.

Fotó: ThinkStock

Fontos azt is megjegyezni, hogy az eszköz csak korai fázisban van, egyelőre nem működik elég megbízhatóan, és messze van még az az idő, amikor egyetlen kattintással vissza lehet állítani minden manipulációt egy fotón. Az viszont biztos, hogy az Adobe eltökélt a módszer kifejlesztésében, mivel úgy gondolják, hogy

az emberek egyre kevésbé bíznak meg azokban a fotókban, amiket a neten látnak, nem is ok nélkül.

A következő lépcsőfok a mozgó videók manipulálásának kiszűrése lehet: a deepfake ugyanis egyre inkább tarol az interneten, és bár egyelőre nagyon gyerekcipőben jár, igen gyorsan fejlődik. Kutatók azon dolgoznak, hogy a közszereplők saját jellemző arcmozdulataik és arcvonásaik alapján meg tudja mondani, melyik videót manipulálták – de ennek megbízható alkalmazása szintén csak a jövő zenéje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik