Tech esport

Még meg sem jelent játékokkal verik át a felhasználókat

A legnépszerűbb játékok hamis másolataiba rejtett rosszindulatú szoftvereket terjesztve használják ki kiberbűnözők a videojátékok iránti növekvő keresletet – tárta fel a Kaspersky friss kutatása. A 2018. június elejétől 2019. június elejéig tartó időszakban több mint 930.000 felhasználót értek ilyen támadások, ezek harmada három játékra összpontosult.

Napjainkban a világ népességét tekintve tízből egy ember játszik online valamilyen játékot. Mint a digitális szórakoztatás más formái, a videojátékok is sebezhetők, és a kiberbűnözők előszeretettel választanak ismert címeket abból a célból, hogy rosszindulatú szoftverek álcázott terjesztésére használják ki őket. A legnépszerűbb videojátékok közül sok digitális terjesztési platformokon található, melyek nem mindig érzékelik, hogy a feltöltött szoftverfájlok hivatalos játékok, vagy rosszindulatú szoftvereket rejtenek.

Ezek a legveszélyesebb programok

A Kaspersky kutatói közelebbről is megvizsgálták a fent említett időszak alatt észlelt fertőzött fájlokat. Legtöbbet a Minecraftot támadták, a játéknak álcázott kártékony szoftverek a támadások mintegy 30%-át tették ki, és ez több, mint 310.000 felhasználót jelent. A második helyen a GTA 5 volt, több mint 112.000 felhasználóval, a The Sims 4 pedig a harmadik helyen végzett a listán 105.000 megtámadott játékossal.

A kutatók megfigyelték azt is, hogy a kiberbűnözők még ki nem adott játékoknak álcázott kártékony szoftverek letöltésére is megpróbálták rávenni a felhasználókat.

Legalább tíz kiadás előtti játékot találtak, ezeknek 80%-át a FIFA 20, a Borderlands 3 és az Elder Scrolls 6 tette ki.

Öt év után folytatódik az őrület
Két hét múlva végre láthatjuk a Borderlands 3-at.

„Már hónapok óta látjuk, ahogy a bűnözők a szórakoztatóiparon keresztül támadnak meglepetésszerűen a felhasználókra – legyenek azok népszerű TV-műsorok, a legjobb filmek bemutatói vagy éppen népszerű videojátékok. Ez könnyen megmagyarázható – az emberek kevésbé éberek, ha csak pihenni és szórakozni akarnak. Ha meg sem fordul a fejükben, hogy évek óta szórakozásra használt programjaikon keresztül megtámadhatják őket, akkor a támadóknak nem kell különleges eszközöket használni ahhoz, hogy célba érjenek.” – mondta Maria Fedorova, a Kaspersky biztonsági kutatója.

A biztonsági cég az alábbiakat tanácsolja azoknak, akik nem szeretnének áldozattá válni:

  • Csak hiteles, bevált szolgáltatásokat használjon.
  • Különös figyelmet kell fordítani a weboldalak hitelességére. Ne látogasson el olyan weboldalakra, amelyek lehetővé teszik a videojátékok letöltését, amíg nem biztos abban, hogy azok jogszerűek, és URL-jük „https” -sel kezdődik. A weboldal eredetiségénél mindig ellenőrizze az URL formátumát és a helyesírását is, mielőtt megkezdi a letöltést.
  • Soha ne kattintson gyanús linkekre, például olyanokra, amik a játékok kiadás előtti letöltését ígérik.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást az átfogó védelem érdekében és a különböző veszélyek ellen.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik