Tech

Ezért érdemes meggondolni, tényleg kell-e a robotporszívó

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel közösen 46 különböző hazai boltokban, webshopban kapható robotporszívót tesztelt laboratóriumban. Vizsgálták, hogy milyen jól távolítják el a morzsát, a port vagy a szöszöket, szálakat keménypadlóról és szőnyegről. A teszt alapján úgy tűnik, hacsak nem tökéletesen minimalista lakásunk van, kétszer is érdemes meggondolni, hogy kiadunk-e akár több százezer forintot egy robotporszívóra, különben könnyen ott találjuk magunkat egy félig kitakarított lakással vagy drótokba gabalyodott porszívóval.

A robotporszívók előnye, hogy megspórolják számunkra a porszívózási időt, így mire hazaérünk, kitakarított lakás vár. Ezt akár egyszeri programozással, vagy távolról okostelefonos appal is elintézhetjük. Ezért a jól hangzó szolgáltatásért sokan hajlandóak a zsebünkbe nyúlni, és akár több százezer forintot is kiadni. A rossz hír, hogy ez leginkább olyan minimalista lakásokban sikerül, ahol nincs (sok) szőnyeg, magas ajtóküszöb, feltornyozott könyvkupacok, dísztárgyak, se szétszórt ruhák és játékok a földön – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete közleményében.

Ha viszont van, akkor könnyen ott találjuk magunkat, hogy fél napot a cuccok elpakolásával töltünk, mielőtt útnak indítjuk a robotporszívót. Vagy mire hazaérünk, csak félig van kitakarítva a lakás, cserébe viszont kibogozhatjuk a drótokba beakadt, fotel mögé beszorult porszívót, majd folytathatjuk a kézi porszívózást.

Szőnyegen annyira nem teljesítenek jól

Nemzetközi fogyasztóvédő szervezetek az elmúlt években végzett rendszeres labortesztjeiből az derül ki, hogy a jó robotporszívók a keménypadlón (parketta, padlócsempe) teljesítményben felveszik a versenyt a „hagyományos” vezetékes társaikkal. Egy átlagos robotporszívó vezetékes társaihoz hasonlóan padlócsempéről, parkettáról akár az összes port, morzsát vagy a szálakat, szöszöket eltávolítja.

Szőnyegen viszont sajnos nem teljesítenek ilyen jól. Míg a jobb vezetékes porszívók szőnyegből is eltávolítják pornak akár 80-90%-át, a legjobb robotporszívók is csak közel a felével birkóznak meg.

Vagyis ez utóbbinál nem ússzuk meg a kézi porszívózást, ha szőnyegünk van.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete robotporszívó tesztjében 16 márka különböző készülékét vizsgálták, köztük több ismert nagy márkát is, mint például Ariet, DirtDevil, Ecovacs, Irobot, Rowenta, Samsung, Xiaomi. A tesztben szereplő 46 készülékből mindössze 3 érte el a közepes szintet porszívózás tekintetében, a többi még ennél is gyengébben teljesített: míg keménypadló takarításával nem volt gond, a padló réseinél és a szőnyegen még a lista élén végzettek is nehezen birkóztak meg a por eltávolításával.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A tesztelt készülékek közül még a szőnyegen legjobban takarító porszívó is csak a por alig 35%-át távolította el a szőnyegből és a résekből, de voltak ennél gyengébben szereplő készülékek is. Ebben az ár sem volt meghatározó, mert volt olyan 250 ezer, de 400 ezer forintos készülék is, amelyik gyengébben teljesített, mint egy 50 ezer forintos.

A teszt során azt is vizsgálták, hogy tájékozódik a készülék valós élethelyzetben, vagyis egy szobában, időben érzékeli-e a bútorokat, ki tudja-e kerülni a drótokat, a függönyt vagy esetleg beakad a kanapé alá. Ebben a tekintetben jobban teljesítettek a robotporszívók, ugyanis jelentős részük jól navigál a lakásban, kikerüli a drótokat, átmegy a magasabb bútorok alatt.

Ez a robotporszívó nem csak felmos és takarít, de őrzi is a házat
HD-kamerát és mobilos vezérlést kapott, így nem csak port szippant, de távolról nézegethetjük a lakást, mint egy biztonsági kamerán át.

A lista élén végzett termékek viszonylag jól navigálnak egy helységben, érzékelik a bútorokat, függönyt, drótokat és nem akadnak bele a tereptárgyakba, továbbá a többihez képest jobban eltávolítják a morzsát és szálakat, szöszöket a keménypadlóról és a szőnyegből, a porszívással viszont ezek is hadilábon állnak. Cserébe az akkumulátoruk üzemideje 1-1,5 óra, vagyis egy kisebb lakást ki tudnak takarítani egy töltéssel. Áruk elég változó, 50 ezer forinttól 250 ezerig terjed.

A lakás adottságai a fontosak

A fogyasztóvédők azt javasolják, mielőtt ilyen beruházásba vágnánk, nézzünk végig a lakáson olyan szemmel is, hogy az mennyire könnyű terep egy robotporszívónak. Ha zegzugos a lakás, sok a szőnyeg, vannak magas küszöbök, sok olyan tárgy van a földön, amit nem tudunk, vagy nem akarunk minden porszívózás előtt elpakolni, lehet, hogy érdemes másfajta segítségben gondolkodni. Vagy legalábbis abban a tudatban vegyük meg a készüléket, hogy a robotporszívó nem fog teljes mértékben tehermentesíteni minket, alkalmanként szükség lesz „utó” kézi porszívózásra is.

Az öt legjobb kínai robotporszívó, amiért érdemes pénzt adni
Nem kerülnek egy vagyonba, de mégis nélkülözhetetlen társsá válhatnak az otthonainkban. Mutatjuk a legjobb vételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik