Tech

Egyre nehezebb mások után kutakodni a Facebookon

A Facebook múlt héten leállította a hat éve elérhetővé tett Graph Search közösségi keresőt, amit ugyan a legtöbb hétköznapi felhasználó nem ismer, de egy rendkívül hasznos eszközről volt szó. A Graph Search segítségével lehetővé vált a közösségi oldalon elérhető nyilvános tartalmak, így fotók, posztok közti keresés, amit akár egy specifikus profilra is szűkíteni lehetett. Ugyan szigorúan csak a publikus posztokat lehetett vele előásni, de a kutakodást nagyban megkönnyítette.

Többek közt erre épült a StalkScan nevű szolgáltatás is, aminek elég volt megadnunk egy tetszőleges személy (akár ismerős, vagy nem ismerős) Facebook-profiljának URL-címét, és a nyilvánosan elérhető adatai mellett

rögtön egybegyűjtve nézegethettük a felületen, hogy milyen képeket, posztokat, oldalakat lájkolt be a közösségi oldalon.

Mondani sem kell, hogy ez azoknak volt hasznos, akik minél egyszerűbben és minél több információt szerettek volna begyűjteni egy adott személy közösségi médiás tevékenységéről (legyen szó akár féltékenykedőkről, szülőkről, vagy csak kíváncsi ismerősökről). Ahogy a StalkScan is írja kezdőlapján, június 6. óta már csak a saját profilunkkal tudjuk ezt megtenni a Graph Searchöt érintő változások miatt. Ez egyébként meglepően tanulságos lehet, mert így még jobban láthatóvá válik, mekkora digitális lábnyomot is hagyunk magunk után a neten, és mi az, amit mások is láthatnak róluk.

Forrás: StalkScan

A lépés nem is igazán a hétköznapi felhasználóknak fájdalmas, inkább az aktivistáknak, újságíróknak, nyomozóknak, hiszen értékes információkereső eszközként szolgált az emberi jogok megsértésével, háborús bűnökkel és emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyek felgöngyölítése során, főleg az adatújságírás területén. A Bellingcat oknyomozó portál is számos alkalommal használta ki a Graph Search előnyeit tényfeltáró cikkeihez, többek közt a yemeni bombázásokról szóló tudósításaikhoz.

Számos előnye miatt vélhetően a privátszférával kapcsolatos aggodalmak miatt dönthetett így a Facebook. A Vice-nak küldött válaszában a cég szóvivője arról ír, hogy a felhasználók nagy része leginkább a közösségi oldal keresősávjába begépelt kulcsszavakat használja, és a jövőben ennek fejlesztésén dolgoznak inkább, szorosan karöltve kutatókkal, hogy számukra is minél hasznosabb legyen. A portál belsős forrásának elmondása szerint valójában inkább arról van szó, hogy több belső és külső feszültséget is előidézett az, hogy a Facebook hozzáférhetővé és szűrhetővé tette az emberek információit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik