Tech

Manipulált videót készítettek Mark Zuckerbergről

Az Instagramon felbukkant egy Mark Zuckerberget ábrázoló hamis, számítógép által generált videó, ami ismét rávilágít arra, mennyire egyszerűen terjednek a közösségi médiában a nem valódi tartalmak. Ez esetben az ijesztő különösen, hogy egy úgynevezett „deepfake” videóról van szó, amit algoritmusok állítottak elő, az ilyen típusú tartalmak 2017 végén kezdtek el szaporodni a Redditről indulva. A manipulált felvételt a Vice szúrta ki a @bill_posters_uk Instagram-profilon, és szerencsére nem rosszindulatú céllal készítették: Bill Posters és Daniel Howe a Canny reklámcéggel közösen állították elő a „Spectre” nevű kiállítás részeként a brit Sheffield Doc Fest nevű dokumentumfilmes fesztiválra.

„Képzeljék el egy másodpercre. Egy ember, aki totális kontrollt gyakorol milliárdnyi ember ellopott adata felett. Minden titkuk, az életük, a jövőjük felett. Mindezért a Spectre-nek tartozom köszönettel. A Spectre megmutatta nekem, hogy aki irányítja az adatokat, az irányítja a jövőt.” – hangzanak el a Facebook-vezér szájába adott mondatok. A videó mindössze négynapos, de már több mint 20 ezer megtekintés van rajta. Bár a felvétel elsőre hitelesnek tűnik, figyelmesebben nézve árulkodó jeleket lehet rajta felfedezni, feltűnően robotszerű például Zuckerberg szájmozgása és hangja.

A deepfake gyakorlatilag a fotómanipuláció egy továbbfejlesztett változata, csak itt gépi tanulást és mesterséges intelligenciát használó programok dolgoznak azon, hogy egy adott videóban bárki arcát kicserélhessék egy másik személyére. Az egészhez mindössze egy rakás fotóra és videóra van szükség, hogy a célszemély minél több arckifejezését realisztikusan mintázhassák a manipuláció során.

„A technológia meg fogja változtatni azt, hogy miként osztunk meg és mesélünk történeteket, emlékezünk elhunyt szeretteinkre, vagy készítünk tartalmakat.” – mondta el a videóval kapcsolatban Omer Ben-Ami, a Canny egyik társalapítója a Vice-nak, aki a digitális evolúció következő lépésének tartja a manipulált, számítógép által generált videókat.

Múlt hónapban Nancy Pelosi képviselőházi elnökről készült manipulált videó, amin úgy próbálták feltüntetni őt, mint aki részeg. Ahelyett hogy eltávolították volna, a Facebook értesítette a videót megosztani kívánó felhasználókat arról, hogy a felvétel kamu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik