Tech

Megvan, hogy mikor kerülhet boltokba a PlayStation 5

Mióta a Sony hivatalosan is megosztott információkat a következő, egyelőre hivatalos név nélküli játékkonzoljáról (ami jó eséllyel a PS5 lesz), azóta az elemzők is bátran beszélnek arról, hogy az üzleti eredményeket figyelembe véve mikor várható az új gép megjelenése. A videojáték iparban jártas japán Hideki Yasuda legújabb elemzésében például arról ír, hogy a PS5 2020 novemberében fog a boltokba kerülni, méghozzá 500 dollárért (kb. 140 000 Ft), és 2022-ig 21 milliót fognak értékesíteni belőle.

Tényleg brutálisan erős gép lesz a PlayStation 5
Az egyelőre hivatalos névvel még nem rendelkező következő generációs konzol egyik vezető fejlesztője megerősített néhány korábban kiszivárgott részletet.

A PS5-ről először februárban láttak napvilágot komolyabb pletykák, amik alapján úgy tűnt, hogy a konzol egy elképesztően brutális gép lesz: 8 magos, 16 szálon működő, 3,2 GHz-es órajellel dolgozó AMD Zen2 processzorral, egy szintén AMD-s, 14,2 teraflop számítási kapacitású NAVI grafikus processzorral, amit 20 GDDR6 GB RAM egészít majd ki – utóbbit ráadásul csak a játékok használhatják, az operációs rendszernek külön lesz 4 GB DDR4 RAM.

Mindez korábban még csak szimpla pletykának számított,

a Wireden viszont megjelent egy cikk, amiben a konzol egyik tervezője, Mark Cerny beszélt a készülő gépről. A megerősített információk pedig igencsak komoly párhuzamot mutatnak a fentebb felsorolt specifikációkkal, ami arra utal, hogy korábban tényleg a PlayStation 5 részletei szivárogtak ki.

Cerny a magazinnak elmondta, hogy az új gép tényleg egy nyolc magos, hét nanométeres gyártástechnológiával készült AMD Ryzen Zen 2 processzorral kerül majd forgalomba, amit egy szintén AMD-s Navi grafikus processzor fog kiegészíteni. A hardvermérnök állítása szerint a gép képes lesz a ray tracing technológia kezelésére, és a 8K-s tartalmak megjelenítésére is.

Ami újdonság a korábban napvilágott látott állítólagos részletekhez képest, hogy a PlayStation 5-be már nem hagyományos merevlemez kerül, hanem egy SSD, és az AMD processzora támogatni fogja a 3D hangzást is, ami mindenképpen hatalmas fejlődés a Sony korábbi gépeihez képest. Akárcsak a grafikus hardver, ami minden korábbinál nagyobb előrelépés lesz két egymás követő PlayStation-konzol között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik