Tech

Az Apple bejelentette a táblagépekre szánt iPadOS-t

Az első iPad már lassan tíz éve, hogy megjelent, és bár hardveres téren jelentős előrelépések történtek ez idő alatt, szoftver terén ez nem mondható el, a táblagép mindig az  iOS-re támaszkodott. A jövőben viszont ez megváltozik: az Apple éves WWDC fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy az iPadeken az iPadOS névre keresztelt új rendszer fog futni, ami ugyan merít az iOS-ből, de több, kimondottan táblagépre szabott funkciót tartalmaz. A szoftver valamikor ősszel jelenik meg.

Az eseményen az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke, Craig Federighi szemléltette, hogy milyen különbségeket hoz a rendszer az iOS-hez képest, rögtön kezdve a kezdőképernyővel, amire már widgeteket is lehet majd rögzíteni. Finomodik a multi-tasking is, az úgynevezett Split View, azaz Osztott nézetnek köszönhetően egyszerre több ablak is nyitva maradhat, így lehetővé válik, hogy egy e-mailt úgy írjunk meg, hogy közben nézhetjük a naptárunkat, vagy az üzeneteinket mellette.

Fotó: Brittany Hosea-Small / AFP

A fájlkezelő támogatni fogja a mappák megosztását iCloudon keresztül, a szoftver pedig kezeli majd a külső meghajtókat, így például USB-s pendrive-ot, SD-kártyát. A böngészési élményre is nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztők, az iPadOS automatikusan asztali böngészős nézetben nyitja meg a weboldalakat a Safari böngészőn keresztül, kifejezetten a táblagépre optimalizált megjelenéssel.

A rendszerbe került továbbá egy letöltéskezelő, 30 új billentyűparancs, és az appokon belüli szövegszerkesztés, másolás is egyszerűbbé válik új gesztusoknak köszönhetően. Az App Store-on keresztül több betűtípus is letölthető lesz, az Apple Pencil stylus reakcióideje pedig a korábbi 20 milliszekundumról 9 milliszekundumra csökken az új rendszerrel.

Bemutatkozott az iOS 13
Az Apple lerántotta a leplet a friss mobilszoftverről.

(Kiemelt kép: Brittany Hosea-Small / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik