Tech

Az SD-kártyáktól is eltiltják a Huaweit

A Huaweit amerikai technológiáktól elvágó rendelet újabb következményeként a kínai céget kizárták az amerikai SD Association kereskedelmi szövetségből, ami többek közt a memóriakártyák szabványaiért is felel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Huawei laptopjai és telefonjai a jövőben nem támogathatják az SD- illetve microSD-kártyákat, mivel csak a tagok alkalmazhatják őket.

Az Android Authority kérdésére az SD Association is megerősítette, hogy a Huawei már nem tagja a csoportnak, ezzel eleget téve Trump intézkedésének. A már forgalomban és használatban lévő eszközöket nem érinti a döntés, gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a későbbi kütyükön nem lesz olyan foglalat, ami képes lesz befogadni a kártyákat.

Az elmúlt hét során korábban a Google, az ARM chiptervező, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom chipgyártók jelentették be, hogy felfüggesztik üzleti kapcsolatukat a céggel.

Az SD-kártyák elvesztése nem a legnagyobb gondja a cégnek, hiszen már van házon belül fejlesztett alternatívája: a saját szabványokra épülő Nano Memory Card (NM Card) nanoSD-kártyák fizikailag kisebbek, mint a microSD-k, és már most használni lehet őket az újabb modellekben, a jövőben pedig vélhetően még elterjedtebb lesz az alkalmazásuk a felhasználók körében.

A HUAWEI ÁLLÁSFOGLALÁSA

A közelmúltban néhány szabványügyi és iparági szervezet felfüggesztette a Huawei Technologies-zal való együttműködésének egyes részeit, engedve a politikai nyomásnak. Ugyan csalódtunk ezekben a döntésekben, mindennapi működésünkre nem lesznek hatással. Továbbra is ellátjuk vásárlóinkat csúcsminőségű termékekkel és szolgáltatásokkal. A Huawei több mint négyszáz szabványügyi szervezet, iparági szövetség és nyílt forráskódú társaság tagja, ezekben négyszáznál is több kulcspozíciót tölt be a vállalat. Proaktívan hozzájárulunk ezen szervezetek működéséhez, az elmúlt évek során több mint hatvanezer javaslatot nyújtottunk be. Jelen pillanatban munkánk a szabványügyi szervezetek többségénél zavartalanul folytatódik. Továbbra is tesszük a dolgunkat, és folytatjuk a közös munkát ezekkel a szervezetekkel annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető erős iparági ökoszisztémát építhessünk ki. A szabványok jelentik azt a bölcsességet, amihez közösen jutunk hozzá a tudomány és technológia innovációiból. A nyílt és globálisan is egyesített szabványok az egész értékláncban a szinergiát szolgálják, ami elősegíti, hogy mindenki olyan termékekkel és szolgáltatásokkal legyen képes ellátni fogyasztóit, melyek nem csak fejlettebbek, hanem magasabb minőségűek is. Az információs társadalom eleve ennek segítségével nőtt olyan erősre. Az esetek többségében a szabványügyi szervezetek, iparági szövetségek és nyílt forráskódú társaságok szorosan tartják magukat az átláthatóság-, nyitottság-, tisztesség- és diszkriminációmentesség elveihez. Ezek az elvek jelentik az alapját az IKT társadalom egészséges és fenntartható fejlődésének. A Huawei egyik szervezet szabályait sem sértette meg, egy kis részük mégis amellett döntött, hogy jogi alap nélkül felfüggeszti velünk az együttműködést. Tetteik ellentétben állnak a saját maguk által megfogalmazott elvekkel, így nemzetközi szervezetként aláássák szavahihetőségüket. Végső soron az ilyen döntések vezetnek majd a széttöredezett információs és kommunikációs szabványokhoz, ezáltal pedig az egész értéklánc költségeinek növekedéséhez.

(Kiemelt kép: iStock)

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik