Tech

Tisztogatások zajlanak a Facebooknál

2018 októbere és 2019 márciusa között a Facebook komoly tisztogatásba kezdett, és több mint hárommilliárd álprofilt törölt a közösségi oldalról – derül ki egy friss jelentésből. Ez több, mint eddig bármikor egy ekkora periódus alatt. Ugyanígy eltávolított hétmillió gyűlölködő posztot, ami szintén rekordot jelent.

Mark Zuckerberg riportereknek is válaszolt arra a feltevésre, hogy a méretei miatt a Facebook már képtelen kezelni az olyan problémákat, mint az álprofilok, az álhírek és a politika befolyásolása. A Facebook alapítója úgy gondolja, hogy a probléma nem oldódna meg a közösségi oldal felszámolásával, írja a BBC. Azt is megjegyezte, hogy

legalább annyit költenek a biztonsági intézkedésükre, mint amennyi a Twitter egész éves költségvetése összesen.

A Facebook szerint azért van egyre több álprofil az oldalon, mert most már automatizált módszerekkel gyártják őket. A hamis profilok nagy részét a rendszer perceken belül kiszűrte, és törölte, mielőtt még bármit árthattak volna. Az oldalról számos olyan hirdetést is töröltek, amelyek illegális szereket próbáltak értékesíteni, például drogot vagy fegyvereket.

Az átnézett posztokból tízezer bejegyzésre levetítve 14-ben volt meztelenség, 25-ben erőszakos tartalom, és kicsit kevesebb, mint 3 tartalmazott terrorista propagandát vagy gyerekbántalmazást.

Összességében a Facebook egy hónapban aktív felhasználóinak 5 százaléka volt álprofil.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik