Tech

A Huawei fel volt készülve az amerikai szankciókra

A Huawei alapítója és vezérigazgatója, Ren Zhengfei a japán médiának nyilatkozva elmondta, hogy a cége nem csinált semmi illegálisat vagy károsat, ezért nem fog engedni az amerikaiak nyomásának, nehogy az történjen velük, mint a szintén kínai ZTE-vel tavaly. A ZTE ugyanilyen szankciókat kapott tavaly Donald Trumptól, az eset pedig majdnem a csőd szélére sodorta a vállalatot. A Huawei nem akar így járni, és nem is fog, legalább is Zhengfei szerint – a vezérigazgató elmondta, hogy már egy ideje készülnek hasonló korlátozásokra. „Nem fogunk változtatni a vezetői körön, és nem fogadjuk el a megfigyelést sem, ahogy a ZTE tette” – mondta.

Komoly csapást kapott a Huawei, nem használhatják többé az Androidot
Az amerikai kormány nyomására a Google felfüggeszti az együttműködései egy részét a kínai céggel.

A céget eddig a küszöbön álló 5G-s mobilhálózatok kiépítéséből kívánták kiszorítani az amerikaiak – több-kevesebb sikerrel –, viszont Donald Trump nemrégiben feketelistára tette a Huaweit, ami nagyjából azt jelenti, hogy a vállalatnak nem adhatnak el szolgáltatásokat és hardvereket az amerikai cégek, és ez vonatkozik a Google-t birtokló Alphabet anyacégre is, ami a feketelista hatására döntött úgy, hogy

a Huawei által gyártott mobileszközök a jövőben nem kaphatják meg az Android operációs rendszert.

Azóta bejelentették azt is, hogy három másik amerikai nagyvállalat, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is azonnali hatállyal felfüggeszti üzleti megállapodásait a kínaiakkal. Ez óriási csapás a Huaweinek, mivel az Intel szerverchipjeit és processzorait építi saját laptopjaiba. A Qualcomm és a Broadcom mobiltelefonhoz gyárt chipeket, ez kevésbé fájdalmas a kínaiaknak, mivel már jó ideje házon belül fejlesztett Kirin processzorokat használják az okostelefonokban.

Fotó: GREG BAKER / AFP

Zhengfei a nyilatkozatában azt is elmondta, hogy már régóta fejlesztik a saját chipjeiket a Huaweinél, részben azért, mert készültek egy hasonló eseményre. A vezérigazgató optimista: úgy gondolja, hogy az amerikai piac korlátozásaival együtt is csak lelassulni fog a Huawei növekedése, nem áll meg, ráadásul végképp nem lesz végzetes a kínai cég számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik