Tech

A jövő technológiáját fejlesztené a Facebook

Nem újdonság, hogy nagy tech cégek mesterséges intelligenciával is foglalkozzanak: így tesz a Google, az Nvidia és az Amazon is. Most a Facebook is beállhat a sorba, a közösségi oldal blogja szerint ugyanis a kutatóik a robotika felé kezdenek kacsintgatni.

A bejegyzésben egyelőre három projektről esett szó: az egyik egy hatlábú robottal kapcsolatos, amely saját magát fogja megtanítani járni, a másik a robotok saját tanulási sebességét pörgeti fel, a harmadik pedig a tapintás érzetét vezetné be a kísérletekbe, hogy segítsen a robotoknak az olyan egyszerű feladatok megoldásában, mint egy labda megfogása és elgurítása.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Egyik kutatás sem eget rengető, és nem is olyan, amilyet ne csinálnának más nagy cégeknél, de a Facebook mesterséges intelligenciát kutató részlege (FAIR) dolgozik rajtuk teljes erőbedobással. A Bloombergnek a FAIR vezetője, Yann LeCun elmondta, hogy a közösségi oldal igyekszik egy lépéssel elöl járni, és már most felkészülni arra az időre, amikor a robotok már sokkal elterjedtebbek lesznek. „Ez nem az a terület, ahová be tudsz lépni, ha fellendül” – nyilatkozta.

Ha másra nem is, a portál mesterséges intelligenciájának fejlesztésére biztosan jók lesznek a most zajló kutatások – a jövőre nézve pedig a Facebook jól teszi, ha időben elkezd felzárkózni az MI-t fejlesztő nagy techcégek mögé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik