Tech esport

Olyan erőműveket mutatott az Asus, amiken videojáték aligha fog ki

Az Asus 2006-ban indította el a Republic of Gamers nevű termékcsaládját, ami kifejezetten olyan hardvereket tartalmaz, amivel a gyártó kifejezetten a videojátékos közönség igényeit igyekszik kiszolgálni. Az elmúlt közel másfél évtizedben a ROG az egyik legnépszerűbb márka lett ezen a területen, a tajvaniak pedig Isztambulban mutatták be a legújabb termékeiket, amik ezúttal nemcsak a legerősebb komponenseket kínálják, de dizájn terén is kifejezetten új vonalat képviselnek.

A törökországi bemutatóra három termékkategóriával készült az Asus: egyrészt megvillantották a Zephyrus gamer notebook három, eltérő képességű variánsát, emellett megtapogathattuk a kifejezetten e-sportra szánt Strix Scar III és Strix Hero III masinákat, ahogy az olcsóbb Strix G modellt is.

Asus Zephyrus: mindent visz

Az Isztambulban megtekinthető gépek közül a csúcsot egyértelműen az Asus Zephyrus S GX502 képviselte: ebben a gépben már az Intel egyik legújabb, 9. generációs processzora, az i7-9750H került, ami alapból 2,6 GHz-en dolgozik, de ez az érték akár 4,5 GHz-re is feltornázható.

Memória tekintetében maximum 32 GB-tal kérhető a laptop, emellé választható SSD 256 GB, 512 GB vagy 1 TB tárhellyel, grafikus vezérlőegység tekintetében pedig egy 6 GB-os Nvidia GeForce RTX 2060 vagy egy 8 GB-os Nvidia GeForce RTX 2070 mellett tehetjük le a voksunkat. Bármelyik kerüljön is a megvásárolt modellbe, az lényegében biztos, hogy a gépet egy darabig

a legmagasabb beállításokon sem fekteti meg videojáték.

A tajvaniak ugyanakkor nemcsak nyers erőt pakoltak a legcombosabb Zephyrusba, de a megjelenítést sem aprózták el: a 15,6 hüvelykes Full HD IPS panel maximum 240 Hz-es képfrissítéssel, és kevesebb, mint 3 ms-os válaszidővel dolgozik. És ha mindez még nem lenne elég, Pantone-hitelesített kijelzőről beszélünk, tehát nemcsak játékra tökéletes a masina, de tartalomgyártásra is jól használható, legyen szó kép- és video szerkesztésről, kiadványszerkesztésről vagy egyéb grafikai munkákról.

A teljesítmény és a normális kijelző mellett persze fontos a hűtés is, hiszen senki nem szereti, ha turbinákat megszégyenítő zajban kell játszani vagy dolgozni. Ennek kiküszöböléséről az Aktív Aerodinamikai Rendszer gondoskodik, amihez hasonlóval az általunk korábban már tesztelt ROG Zephyrus M (GM501) is rendelkezett. Konkrétan arról van szó, hogy a laptop kinyitásakor a készülék alja szépen megemelkedik, így a ventilátoroknak szabadabb tér áll rendelkezésre „lélegezni”.

Ez a laptop egy vagyonba kerül, de nem véletlenül
Ha valaki kifejezetten játékra keres hordozható gépet, ezzel a masinával nagyot nem tévedhet.

A gyártó elmondása szerint ez a megoldás 22 százalékkal hatékonyabb, mintha a hagyományosan zártabb rendszerek, ugyanakkor ez nem csupán annak köszönhető, hogy laptop alja megemelkedik, de a légáramlásban fontos szerepet játszik a burkolat alatt megbúvó hat hűtőcső is, ami a processzortól, a videokártyától és a táptól vezeti el a hőt a jobb levegőzést biztosító megemelt aljzat irányába.

Ez már így önmagában elég csábító lehet a legtöbb játékos számára, de a vásárlást olyan nem elhanyagolható tényezők befolyásolhatják pozitív irányba, mint a napjaink igényeit kielégítő USB-C-s töltő, a 7.1-es hangrendszer, vagy a gamer eszközökről elmaradhatatlan RGB-háttérvilágítás, ami természetesen ezúttal is teljes egészében testre szabható a megfelelő szoftver segítségével.

A Zephyrus S GX502 hivatalos árral ugyan még nem rendelkezik, de azzal érdemes tisztában lenni, hogy csúcskategóriás masina lévén az ára is kifejezetten magas lesz, bőven 600 000 Ft felett, szóval, aki ilyen hordozható erőművet akar, annak kőkeményen a zsebébe kell majd nyúlni.

Kistestvérek

Jó hír ugyanakkor, hogy az Asus ezúttal is gondolt azokra, akik nem képesek egy kisebb vagyont kicsengetni egy ilyen gépre, így idén is lesznek szerényebb képességű, ugyanakkor valamivel elérhetőbb árú modellek: például a középkategóriát képviselő Zephyrus M GU502 és a videojátékosokat megcélzó szegmensben belépő szintnek számító Zephyrus G GA502.

A Zephyrus M GU502 esetében nem kell lemondani a vadiúj Intel Core i7-9750H processzorról és a kifejezetten játékra tervezett képernyőről sem, ugyanakkor a videokártya esetében már be kell érni kevesebbel. Ennél a modellnél a 6 GB-os Nvidia GeForce RTX 2060 vagy a szintén 6 GB-os GTX 1660 Ti között lehet választani – és ez még mindig az a szint, ahol nem nagyon kell kompromisszumokat kötni, ha a játékok grafikai beállításai között matat az ember.

A legkisebb testvér, a Zephyrus G GA502 esetében már erősebb a változás, hiszen itt már „csak” egy AMD Ryzen 7 3750H processzort kapunk, amit egy Nvidia GeForce GTX 1660 Ti egészít ki, viszont itt is van lehetőség arra, hogy a gép 32 GB RAM-mal kerüljön a kezeink közé. A háttértár ugyanakkor maximum 512 GB lehet, a képernyő tekintetében pedig be kell érni egy 120 Mhz-es panellel. Cserébe ez a gép biztos, hogy 400 000 Ft alatt lesz a boltokba – Európában valamikor a nyár folyamán, mint a másik két modell.

Strix, avagy fókuszban az e-sport

Az e-sport hatalmas üzlet, ezzel az Asus is tisztában van, a ROG-on belül éppen ezért hívták életre a Strix termékcsaládot, ami idén két frissített géppel igyekszik a videojátékokat versenyszerűen űző felhasználók kegyeibe férkőzni. Akik figyelemmel kísérik a tajvani gyártó évente bővülő palettáját, azoknak jó eséllyel nem fognak meglepetést okozni a nevek sem: Strix SCAR III és Strix HERO III.

Mindkét modell kérhető a már emlegetett Intel Core i7-9750H processzorral, itt viszont adott a lehetőség a valamivel gyengébb (de olcsóbb) Intel Core i5-9300H kiválasztására, vagy ha valakinek mindene az erő, dönthet az Intel Core i9-9880H mellett is, aminél akár a 4,7 Ghz-es órajel is elérhető.

Mindkét gép elérhető lesz 15,6 hüvelykes (G531) és 17,3 hüvelykes (G731) kijelzővel, akár 240 Hz-es változatban, a RAM ezek esetében is 32 GB lehet, a legnagyobb különbség pedig a hardver tekintetében annyi, hogy a SCAR esetében a Nvidia GeForce RTX 2060 a választható videokártya csúcsa, míg a HERO esetében a Nvidia GeForce RTX 2070 jelenti a plafont.

Ami érdekesség még, hogy a két modell nemcsak hardver és dizájn szempontjából frissült, de az Asus ezeknél a gépeknél vezette be az úgynevezett Keystone kiegészítőt. Ez leginkább egy apró pendrive-ra hasonlít, ami a géphez oldalán direkt erre a célra kialakított nyílásába illeszthető. A trapéz alakú „kulcs” NFC chippel és minimális méretű memóriával van felvértezve, így képes megjegyezni az Asus-féle AURA Snyc beállításainkat (játékos profilok, RGB színbeállítások stb.), ami akkor jöhet jól, ha egy – Keystone kompatibilis – gépen nem akarunk szórakozni a testreszabással.

Ennél egy fokkal hasznosabb lehetőség, hogy kiegészítő az NFC-nek hála azonosításra is alkalmas: ezzel oldható fel a háttértár titkosított része. Magyarán a meghajtón csak akkor válik elérhetővé a rejtett partíció, illetve az oda másolt tartalmak, ha a Keystone szépen bekerül a helyére.

Íme a Keystone. Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Strix is rendelkezik pénztárcabarát modellel: ez a ROG Strix G, ami Intel Core i7-9750H vagy Intel Core i5-9300H processzorral választható, e mellé jár egy GeForce RTX 2070 videokártya, maximum 32 GB RAM és 1 TB tárhely társaságában. A kijelző 15 vagy 17 hüvelykes lehet, de itt a 144 Hz-es képfrissítés a maximum és a Keystone kiegészítőről is le kell mondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik