Tudomány

Virágba borult a dél-kaliforniai sivatag

Március elején az esős időnek köszönhetően hirtelen virágzás indult meg Dél-Kalifornia sivatagos területein. A szupervirágzás olyan látványos, hogy még az űrből is sikerült megörökíteni, ezúttal pedig egy légi felmérés során készültek képek a jelenségről – írja a Live Science.

Az űrből is látni a sivatagi szupervirágzást
Az utóbbi időszakban Dél-Kaliforniában rengeteg eső esett, ez pedig szupervirágzást indított be a helyi sivatagban.

A felvételeket a NASA Armstrong Repülési Kutatóközpont fotográfusa, Jim Ross készítette a szervezet T-34-es repülőgépéről. A képen a dél-kaliforniai Antilop-völgy látható. A régióban minden évben megfigyelhető kisebb virágzás, idén azonban a bőséges csapadék miatt nagyon intenzív a jelenség.

Az ilyen eseményt szupervirágzásnak nevezik, legutóbb 2017-ben figyeltek meg hasonlót a térségben.

Azt gondolhatnánk, hogy a száraz környezet kibírhatatlan a virágok számára, bizonyos fajok, így a narancssárga kaliforniai pipacs (Eschscholzia californica) azonban kifejezetten jól érzi magát a sivatagban. A növények tavasszal nyílnak ki, majd a forróság beköszöntével talaj feletti részük elpusztul, főgyökerük azonban képes sokáig életben maradni.

A NASA Armstrong Repülési Kutatóközpont T-34-ese alapvetően nem virágnézésre készült: a repülőt kiképzési, illetve kutatási célokra használják. A legutóbbi repülés során ugyanakkor Ross úgy vélte, hogy hiba lenne nem megörökíteni a kivételes látványt.

Kiemelt fotó: NASA Photo / Jim Ross

Ajánlott videó

Olvasói sztorik