Nagyvilág

Közel volt a Notre-Dame a teljes pusztuláshoz, de sikerült megmenteni

Kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

A tűzvész így nézett ki:

Galéria a lángokban álló Notre-Dame-ról
A párizsi katedrális hét óra körül gyulladt ki. Valószínűleg az egész tetőszerkezete le fog égni.

A központi torony ledőlt:

A tragédia főbb mozzanatait nyomon követhetik az alábbi cikkünkben is:

A Notre-Dame megmenekült a teljes pusztulástól, de jelentősek a károk
Hét óra után gyulladt ki a katedrális. Leomlott a huszártornya, a harangtornyok is veszélyben voltak. A főtemplom végül megmenekült a teljes pusztulástól.

A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

A Notre-Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Hivatalosan egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított, írja az MTI.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre-Dame-ot.  Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma

– fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt.

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ legnagyobb tehetségeinek segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót (30 milliárd, vagyis 30 ezer millió forintot) ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre-Dame egész Európa katedrálisa.

A tűzvész sújtotta Notre-Dame

Franciaország és európai kultúránk jelképe

– jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre-Dame-ban kitört tűzvész miatt hétfő este.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre-Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn esti közleményében.

Kiemelt kép: Bertrand GUAY / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik