Tech mobilteszt

Xiaomi Mi 9: kiváló csúcskategóriás okostelefon, meglepően korrekt árcédulával

A Xiaomi Mi 9 okostelefon nem egy hétköznapi készülék. Videós képességekben bármelyik mobilt lenyomja a világon, de ezen kívül sem nagyon lehet belekötni, hiszen ízig-vérig csúcskategóriás kütyü, ráadásul a kategóriájához képest az árazása is kifejezetten korrekt, így azonnal nagy kedvencünk lett.

Az már ez első kézbevételkor egyértelmű, hogy ezt a telefont kiválóan rakták össze: kényelmes a fogása, vékony és légiesebb hatású, mint a Mi 8 vagy a Mi Mix 3, az ergonómia abszolút öt csillagot érdemel. Ráadásul a különleges felületkezelésű, Gorilla Glass 6 védelemmel ellátott üveg hátlap egészen érdekesen töri a fényt, aminek hála a színes változatok elképesztően jól néznek ki.

Ha pedig már hátlap, akkor feltűnhet, hogy nem találunk rajta ujjlenyomat-olvasót, hiszen a Mi 8 Próhoz hasonlóan már itt is kijelzőbe integrált változatot kapunk. Működési sebességben és pontosságban ugyan elmarad a hagyományos megoldásoktól, de teljesen használható, és kifejezetten menő újdonság, ami manapság még csak nagyon kevés okostelefon sajátja. Ha pedig mégsem jönne be, akkor még mindig ott az arcfelismerés, ami viszont már nem infrát használ, így sötétben nem mindig működik elsőre.

Fotó: RendeljKínait

Jack csatlakozót már nem kapunk, így marad az USB Type-C átalakító vagy a Bluetooth-füles. A hangszóró ugyan csak mono, de tisztán és hangosan szól, így panaszra nincs okunk. A készülék tetejére ráadásul került egy infraport is, amivel simán irányíthatjuk a tévét vagy éppen a légkondit.

A SIM tálca összesen két nanoSIM-et fogad, a megszokott microSD kártyának viszont nincs hely, éppen ezért a tárhelyet illetően (64 vagy 128 GB) érdemes körültekintően választani vásárláskor. A mobil ezen felül kapott egy dedikált gombot a Google/Xiaomi AI asszisztenshez, viszont kiváló hír, hogy ha kedvünk szottyan, akkor más funkciók (kamera, zseblámpa stb.) elérését is beprogramozhatjuk rá.

A csodakijelző

A kijelző elképesztő. Szinte nincs is kávája, nagyjából mint az első Mix esetében, így csodásan néz ki. A szenzorsziget már csak egy apró csepp, ami a 20 MP-es előlapi kamerát tartalmazza. A közelségérzékelő ultrahangos, a fényérzékelőt a kijelzőbe integrálták, a hangszóró pedig olyan vékony, hogy alig látni, de még így is sikerült egy bolhányi, de jól látható értesítési LED-et bezsúfolni mellé. A mérnökök mindent megtettek, hogy elrejtsék a szokásos elemeket, és a végeredmény valóban átlagon felüli lett.

A 6,39 hüvelykes, Full HD-s AMOLED panel viszont nem csak ezért kiváló: gyönyörű, élénk színek és magas fényerő jellemzik, így napfényben is remekül olvasható. A nappali és éjszakai használatot ráadásul különböző módok segítik, minden helyzetben a szemnek kellemes telefonhasználatot biztosítva. Adott továbbá az Always On Display mód, ami az organikus diódákkal dolgozó AMOLED azon remek tulajdonságára épít, hogy a fekete szín megjelenítéséhez nem használ energiát. Ezt bekapcsolva zárt kijelzőn is láthatók az értesítések és az idő – immáron színes elemekkel tarkítva.

Fotó: RendeljKínait

A kamera mindent visz

A Xiaomi készülékei között a Mi 9 kapott először tripla kamerát, ami új szintre emeli a képminőséget. A kamerás tesztekben etalonnak számító DxOMark mérései alapján jelenleg a Xiaomi Mi 9 a legjobb videós és a harmadik legjobb fotós készülék a piacon. Ez pedig komoly fegyvertény, főleg a Xiaomitól, hiszen pár éve még a kamera volt az egyik leginkább kifogásolható elem a telefonjaikban.

A tesztképek ide kattintva letölthetők.

A Mi 9 tényleg kiváló képeket készít, a Mi 8 és Mi Mix 3 fotóinál jóval látványosabb a végeredmény, főleg az esti felvételektől dobtuk el az agyunkat. A 48 megapixeles szenzor a Redmi Note 7-tel ellentétben itt valóban hozza az elvárható szintet. Érdemes megnézni az alábbi képet, amit kézből lőttünk éjszaka. Kis túlzással élve még azt is látni, mit tesz le a pincér az asztalra.

Fotó: RendeljKínait

Manuális módban mindhárom kamera képét ki tudjuk próbálni külön-külön, és egyikben sem kell csalódnunk, az eredmény minden esetben szép és részletgazdag. A 16 megapixeles széles látószögű egység elsősorban szűk beltérnél és makrózásnál jön jól, a 12 megapixeles telefotó lencsével pedig gyakorlatilag minőségromlás nélkül, optikai módon zoomolhatunk.

Fotó: RendeljKínait

Ha pedig már makró, ebben is kifejezetten erős a telefon: egészen közelre is jól fókuszál, szépen mossa el a hátteret és nagyszerűen látszanak a részletek. Fotózás közben ráadásul besegít a mesterséges intelligencia, ami a kompozícióhoz igazítja a beállításokat, és hamarosan elérhető lesz a Hold mód, aminek hála – az ígéretek szerint – még a krátereket is kivehetők lesznek a lefotózott égitesten.

Videózásnál van tárgykövetés, ilyenkor a szoftver egy téglalapot vág ki a teljes képből, ami a választott témával együtt mozog, így álló helyzetből tudunk „mozgó” felvételt készíteni. Van lassított felvétel 960 fps-sel, ahol némi minőségromlással ugyan számolnunk kell, cserébe viszont egészen durván néznek ki a lassítások. A képstabilizátor sokat segít a kézremegésen, de egy normális gimbalt azért még nem képes helyettesíteni. A maximális felbontás 4K/60 fps – ennél jelenleg nincs feljebb ebben a kategóriában.

120%-os hardver

A Mi 9-ben mutatkozott be először a Snapdragon új 855-ös processzora, így nemes egyszerűséggel a világ egyik legerősebb telefonjáról beszélünk. Ezt jól mutatja a ~370-400 000 pontos Antutu teszt is: gyakorlatilag nincs feladat, ami egy pillanatra is megakasztaná a telefont, így a hardcore gamereknek is kiváló választás lehet. RAM-ból 6 GB, háttértárból 64 vagy 128 GB áll rendelkezésre, így ezek a komponensek sem húzzák le az összteljesítményt.

A szoftver természetesen MIUI 10, de már Android Pie (9.0) alapokra építve: a rendszersebesség kiváló, itt tényleg minden azonnal történik, mintha nem is Androidot használnánk.

Van B20 támogatás, így az egész ország fellélegezhet, lesz 4G mindenhol. A duális GPS már bizonyított a Mi 8-ban és a Mix 3-ban is, pontosabb és stabilabb helymeghatározást jelent a zsúfolt, épületekkel teli területeken is. A WiFi és Bluetooth minden létező szabványt támogat, és NFC is van, így ezzel a készülékkel is simán tudunk fizetni.

Fotó: RendeljKínait

A telefon gyenge pontja a 3300 milliamperórás aksi, ami maximum másfél napnyi használatot biztosít. Cserébe van 20W-os vezeték nélküli és 27W-os (QC 4.0) vezetékes gyorstöltés (amit a gyári töltő is támogat) – ezek az átlagnál jóval magasabb számok, tehát egészen gyorsan feltölthető a lemerült készülék.

Összegzés

Tavaly már a Mi 8-ba sem nagyon tudtunk belekötni, a Mi 9-en pedig végképp nehéz fogást találni. Kinézetre izgalmas, kellemes fogású, minden részében prémium készülék. A világ legerősebb mobilprocesszora dolgozik benne, szinte mindent tud, és olyan extrákat is tartalmaz, mint a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó, a kamerarendszere pedig lenyűgöző.

Saját ligájában, ahol iPhone, Huawei és Samsung készülékekkel birkózik, az árazása is jól van belőve: a 64 GB-os változat 160 000 Ft, a 128 GB-os pedig 170 000 forintért szerezhető be a Xiaomishoptól. Ebben már benne van a magyar garancia és gyors szállítás is, ráadásul a Global verzióról beszélünk, magyar nyelvű rendszerrel. Ritka pillanat, de nem járunk jobban, ha Kínából rendelünk, hiszen csak kevés ottani webshopban kapható a Global változat, és egyelőre árban sem jobb a felhozatal, mint itthon.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik