Tech

Űrlézert csinál a Pentagon

Több százmillió dollárt kér az amerikai kormánytól a Pentagon, hogy űrfegyvereket fejleszthessen – írja a Defense One. Az újítások ijesztő részei lennének a jelenlegi rakétavédelmi rendszernek, gyakorlatilag a világűrből irányított, koncentrált lézersugárról lenne szó, amivel már

a fellövésük után közvetlenül meg lehetne semmisíteni az USA-t támadó rakétákat.

A projekt már komolyan nekiállna a világűr militarizálásának, és a következő lépés lehetne Donald Trump űrhaderejének kifejlesztése után. Az elmúlt néhány évben a Defense One szerint érkeztek űrlézer-tervek a Pentagonhoz, de mind óriási volt, és nem is túl praktikus – ezért lesz szüksége a Védelmi Minisztériumnak a támogatásra, mert a tervek szerint 2023-ban már prototípust akarnak tesztelni.

A Pentagon abban reménykedik, hogy a technológia már olyan fejlett, hogy nem kell három szobányi berendezésre gondolni, ha az űrlézer kerül szóba, hanem le tudják csökkenteni a méretet akkorára, hogy egy hagyományos hordozórakétával Föld körüli pályára lehessen állítani.

Illusztráció: Wikimedia Commons / U.S. Air Force

A tervek részecskenyalábokra és űrlézerekre szólnak, amelyeket elsősorban a Földről indított rakéták megsemmisítésére használnának egy esetleges vészhelyzetben. A jelentésben Kínát, Észak-Koreát, Oroszországot és Iránt nevezik meg potenciális támadó félnek. Egyelőre két kutatás folyik: az egyik arra próbál rájönni, hogy a ma már létező műholdakra lehet-e olyan lézert szerelni, amely képes a rakéták megfékezésére, a másik pedig az úgynevezett semleges részecskenyalábokat kutatja, ezek szubatomikus részecskékkel lőnének a célpontra fénysebesség közeli gyorsasággal.

Ha a 2023-as határidőt sikerül tartani, akkor az amerikaiaknak lehet először világűrbeli fegyverük, ami ijesztő lépés a kozmosz militarizálása felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik