Tech

Több ezer Google-alkalmazott akadt ki egy katonai projekt miatt

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 04. 05. 17:20

Korábban a témában:

Nemrég kiderült, hogy a Google beszállt az Amerikai Védelmi Minisztérium (UDD) Project Maven néven futó kezdeményezésébe, amivel a Pentagon célja, hogy olyan gépi látásos algoritmusokat fejlesszenek, amelyekkel a korábbinál alaposabban elemezhetik ki a katonai drónok által rögzített felvételeket. Háborús övezetben pedig hatalmas előnyöket jelentene a mesterséges intelligenciával támogatott finomabb járműkövetés, mozgócélpont követés, előrejelzés a minisztérium szerint.

Erre a hírre reagálva írt a cég több mint 3100 alkalmazottja nyílt levelet Sundar Pichai vezérigazgatónak arról, hogy értékelje át azt, mennyire folyik bele a cég ebbe a szektorba, és azonnal szálljanak ki a projekt mögül, mert az nem egyezik az alapítók által megfogalmazott küldetésnyilatkozattal sem.

A Google ne vegyen részt a háborúban!

– írták vezetőjüknek.

Arra szólították fel Pichai-t, hogy a Google hátráljon ki a projektből, emellett pedig világosan és egyértelműen mondja ki, hogy sem a cég, sem megbízói nem építenek a jövőben hadászati célokat szolgáló technológiákat.

A Project Mavent tavaly áprilisban indították, és nincsenek arra vonatkozó információk, hogy konkrétan milyen technológiát is nyújtott a keresőcég a minisztériumnak, csak hogy a drónok felvételeinek elemzése a fő célkitűzés.

Diane Greene, a Google felhőszolgáltatásaival foglalkozó részlegének vezetője közölte, hogy a Project Mavennel kapcsolatos munkájuk „nem offenzív”, csak békés célokra használják fel a megbízók.

A kérdéses fejlesztést nem vetik be drónok reptetéséhez, működtetéséhez, fegyverek vezérléséhez, de a levélírók szerint onnantól kezdve, hogy a hadsereg kezébe kerül a technológia, könnyedén alkalmazhatják ilyen feladatokhoz való asszisztáláshoz is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This picture taken on February 16, 2017 shows a man pushing his tricycle filled with stuff as he walks with his dogs on a street in the Heiqiaocun migrant village in Beijing. - China's capital relies on migrant labour to keep its economy humming and people from across the country are drawn to the city by the promise of a better life. But high real estate prices and China's restrictive residence registration system, known as hukou, have driven many into shanty towns on Beijing's periphery. (Photo by Nicolas ASFOURI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.