Tech

Megnyílik Elon Musk furcsa alagútja

Las Vegas hivatalosan is alagutat kap Elon Musktól, ráadásul már valószínűleg idén: a Boring Company földalatti közlekedésre használható járata zöld utat kapott a város vezetőségétől. Az alagút a városi kongresszusi központjában fog működni, és az építésért és az üzemeltetésért is Musk vállalata fog felelni.

Musk stílusosan egy tweetben üzente meg, hogy már idén kész lesz az alagúttal, annak ellenére, hogy a kongresszusi központ kibővítését és korszerűsítését csak 2021-ben fogják befejezni. A bővítés után a központ 80 hektáron fog elterülni, és, ha minden jól megy, éppen időben készül el a CES lebonyolításához.


Az alagút a tervek szerint Las Vegas belvárosát, a kongresszusi központot, a Las Vegas Boulevard Resort Corridort és a repteret köti majd össze. A városi tanács úgy számolja, hogy

nagyjából 35-55 millió dollárba fog kerülni a megépítése.

A korábbi tesztalagút nem Las Vegasban, hanem Los Angelesben húzódik, ez három kilométer hosszú, és a SpaceX központjától nem messze indul. A tervek szerint a kocsik mintegy 240 kilométer per órás sebességgel szállíthatják majd a gyalogosokat, bicikliseket, motorosokat és autósokat. A gyalogosokat és a járműveket liftek segítségével vinnék le a felszín alá, a lifteket pedig akár irodaházakba és magánépületekbe is bevezethetnék. Az utasokat mellékjáratokról terelnék rá a főalagútra, így a szerelvényeknek nem kellene minden megállónál megállniuk.

Egyelőre nem tudni, hogy a Las Vegas-i alagút pontosan a Los Angeles-i mása lesz-e, vagy kicsit továbbfejlesztik, de az biztos, hogy Musk tervei szerint nem ez lesz az egyetlen. A Los Angeles-i mellé még legalább Washingtonban is a közeljövőben tervezi kifúrni az alagútját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik