Tech

Elképesztő, mivel keresi meg ez a kislány naponta egy iPhone árát

Korábban Palvin Barbi kapcsán említettük először az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response, azaz kb. önálló érzéki-idegi válasz) nevű jelenséget: azt, amelyet először a tarkó környékén észlelhető bizsergésszerű élményként észlelünk és a legtöbbször azt mondanánk, egészen az eufóriáig visz el minket. Mindezt lassú, halk, gyakran repetitív hangokkal, hangképekkel váltják ki: ilyenek a suttogó beszéd, a tűzpattogás, levélzörgés és a visszafogott hangok sok más kavalkádja. Rengeteg ilyen típusú videót lehet manapság már fellelni a YouTube-on, a Business Insider szerint már több mint 45 millió van belőlük változatos tematikákban.

A Wired hosszas cikkben mutatta be a szubkultúra egy különleges szeletét, amiben kisgyerekek futnak be komoly karriert ilyen tartalmakkal. A magazin a 13 éves Makenna Kelly-vel is beszélgetett, aki az egyik legnépszerűbb kiskorú ASMR-videósnak számít.

A kislány „Life with MaK” nevű csatornáját több mint 1,3 millióan követik, és legnézettebb videói közt olyanok vannak, amiken nem csinál egyebet, minthogy elfogyaszt egy instant tésztát, vagy kifésüli a haját. Természetesen nem maguk a tevékenységek érdekesek, hanem a velük járó hangeffektek.

Néhány egészen meglepő és nem mindennapi ötlete is van a furcsa hangokra, egyszer például videóra vette, ahogy nyammogni kezd egy Gucci-cipőt.

A SocialBlade becslése szerint a „Life With MaK” csatorna egy nap alatt átlagosan körülbelül ezer dollárt (kb. 280 ezer forint) hoz tulajdonosának, ami azt jelenti, hogy a kislány akár mindennap vehetne magának egy új iPhone X-et. Pénzben legalább annyira jövedelmező a dolog a videózás a kis Kelly-nek, mint az ASMR-téren legnagyobb névnek számító, 2,2 millió feliratkozóval rendelkező Taylor Darlingnak, aki már 2014 óta készít tartalmakat, és szintén napi ezer dollár körüli bevétellel számolhat.

Makenna ezen felül további bevételre tesz szert abból, hogy a nézők különleges kéréseit teljesíti, egy néző például 50 dollárt (14 ezer forint) fizetett neki azért, hogy lépdarabokat rágjon el.

A jelenség komoly aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogyan lehet megóvni a gyerekeket attól, hogy online zaklatók, pedofilok áldozatául essenek. A YouTube közleménye szerint a videomegosztó előnye, hogy a fiatalok számára is teret enged a kreativitásuk kifejezésére, de szakértőkkel együtt folyamatosan dolgoznak azon, hogy az olyan félreérthető, szexuális töltetű ASMR-videókat eltávolítsák, amikben kiskorúak szerepelnek.

ASMRion: egyszerre izgat fel és nyugtat le
Mire van szükségünk egy átdolgozott, átszenvedett, éppen-hogy-túlélt hét után? Mindenkinek megvan a bolondbiztos tippje erre, mi hozzáteszünk még egy ingyenes javaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik