Nagyvilág

Facebook-felhasználók tízezreinek levelezését töltötték fel az internetre hekkerek

Legalább 81 ezer Facebook-felhasználó személyes üzeneteit töltötték fel az internetre hekkerek

írja a BBC. Az elkövetők azt állítják, 120 millió felhasználó adatai vannak a birtokukban, az első adagot bizonyítékként mutatták be. A Facebook ugyanakkor nem észlelt támadást, a cég szerint a hekkerek böngészőbe telepített adathalász-bővítményekkel juthattak hozzá adatokhoz.

A BBC szerint az érintettek többsége orosz és ukrán, ám vannak brit, brazil felhasználók is a „meglopottak” között. A hekkerek hirdetést is megjelentettek, amelyben 10 centes felhasználói árat szabtak meg az adatokért cserébe, igaz, azóta eltűnt a reklám az internetről.

A Facebook részéről Guy Rosen nyilatkozott, aki megjegyezte azt is, hogy a helyi hatóságokkal dolgoznak azon, hogy eltávolítsák a weboldalt, amelyen a közösségi oldal felhasználóinak adatai láthatók.

A BBC mindenesetre ellenőrizte, hogy valósak-e az információk, és mind az öt elért orosz megerősítette, hogy az ő posztjai, üzenetei a bemutatottak. Volt, aki születésnapi képeit találta meg, más a Depeche Mode-koncertről szóló csevegését, és akadt, aki apósáról szóló panaszát.

Kiemelt kép: Greg Looping / Hans Lucas / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik