Tech esport

Adóval szorítanák vissza az iskolai lövöldözéseket

A pennsylvaniai törvényhozók olyan javaslatot fognak megtárgyalni, melynek elfogadása esetén 10 százalékos különadót vetnének ki az erőszakos videojátékokra.

A jogszabály azokat a videojátékokat sújtaná, amelyeket az Entertainment Software Rating Board M, azaz Mature kategóriába sorol be – írja a GameSpot. Az adóból befolyó összeget a Digital Protection for School Safety Account nevű alapítvány kapná, amelynek célja az iskolai lövöldözésekkel szembeni biztonság fokozása a floridai Parklandben és a connecticuti Newtownban.

Chris Quinn pennsylvaniai republikánus képviselő eredetileg 2018-ban vetette fel az ötletet, terve azonban a bizottsági tárgyalásokon elakadt. Az új javaslat, amelyet a törvényhozás is megvitathat, sokban hasonlít a korábbi verzióra.

Quinn szerint az erőszakos videojátékok szerepet játszhatnak az egyre gyakoribb iskolai lövöldözésekben.

Az egyik olyan tényező, amely hozzájárulhat az iskolai erőszak és annak intenzitásának növekedéséhez, az az, amit a gyerekek a videojátékokban látnak, és amit ott cselekednek

– mondta a képviselő.

Quinn előszeretettel hivatkozik az amerikai Nemzeti Egészségkutatási Központ korábbi tanulmányára, amelyben az erőszakos videojátékok, illetve az agresszív gondolatok és viselkedés közti kapcsolatot vizsgálták. A képviselő nyilatkozataiban arról már nem szokott említést tenni, hogy ugyanaz a tanulmány egyéb faktorokat, például a mentális zavarokat, a fegyverek hozzáférhetőségét és a káros környezetet is kiemeli az erőszakossággal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok videojáték-kereskedelmével foglalkozó szervezet, az Entertainment Software Association közleményben ítélte el az új javaslatot. Mint írják, az adó megsértené az ország alkotmányát, ráadásul a különböző kutatócsoportok és az amerikai állami ügynökségek, illetve a Legfelsőbb Bíróság is arra jutottak, hogy a videojátékok nem okoznak erőszakosságot.

Nem ez az első alkalom, amikor az Egyesült Államokban különadót akarnak kivetni az M kategóriás programokra: 2013-ban Connecticutban tárgyaltak egy hasonló tervezetet, melyet végül elvetettek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik