Tech

Fontos és látványos újítás jöhet a Google térképére

Izgalmas újítások érkezhetnek a Google térképére: a keresőóriás már régóta kacérkodik a kibővített valóság lehetőségével, és most végre nem csak Google Glassre, hanem sima okostelefonokra is. A kibővített Google térkép a kamera segítségével élőben navigál majd a képernyőn.

Aki valaha forgolódott már egy forgalmas utcán a megfelelő irányt keresve, amin elindulhat a Google térkép által kijelölt úton, az biztosan értékelni fogja azt az újítást, amit a keresőóriás most kezdett el igencsak szűk körben tesztelgetni: ha a funkció bejön, és sikerül tökéletesíteni, a telefon kameráján élőben figyelhetjük, hogy merre kell mennünk, nem kell a térképpel babrálni. A Google már egy ideje kacérkodik a kibővített valóság lehetőségével, most úgy tűnik, hogy végre megtette az első lépéseket, hogy ne csak a Google Glassre,

hanem egyszerű okostelefonokra is komolyan fejleszteni kezdjenek ilyen újabb interfészeket.

A Wall Street Journal újságírója, David Pierce egyike volt azon szerencséseknek, akik kipróbálhatták a mobilra érkező újfajta Google térképet, amely már a kamerát használja ahhoz, hogy élőben megmutassa, merre menjen a felhasználó. A telefon a hagyományos térképhez hasonlóan GPS-t használ majd arra, hogy a felhasználó helyzetét azonosítsa, aztán a Street View segítségével pontosítja majd a helyszínt. Ezután a kamerát használva navigálhatunk, a képernyőn megjelenő nyilak mutatják, hogy merre kell indulnunk.

A Google ezt a funkciót nem folyamatos navigálásra szánja, sokkal inkább olyan helyzetekre, amikor a metróból a felszínre érve nem tudjuk  hirtelen, merre induljunk el. Nagyon hasznos, és látványos kiegészítése lehet a hagyományos térképnek, már ha valóban élesítik – egyelőre még ez sem biztos ugyanis, a tesztkör annyira béta, hogy nagyon kevés felhasználónak engedélyezik. A Google meg akarja várni, amíg tökéletesre gyúrja a funkciót, addig azonban nem lesz szélesebb körű tesztelés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik