Tech

A koffein felfedezőjét ünnepli ma a Google

A Google mai doodle-je (ünnepi emblémája) a német Friedlieb Ferdinand Runge születésének 225. évfordulóját ünnepli. Az 1795-ben született hamburgi vegyész korán elkezdett érdeklődni a kémia iránt, már tinédzserként is kísérleteket végzett. A kutatónak nem mást köszönhetünk, mint a koffein felfedezését, ami nélkül ma sokkal fáradtabb lenne a világunk.

Fotó: Google

Runge először arra lett figyelmes, hogy a nadragulya kivonatnak pupillatágító hatása van, erre teljesen véletlenül jött rá, amikor a lé belefröccsent a szemébe. Az akkor még csak 25 éves vegyész 1819-ben Johann Wolfgang von Goethe-nek is beszámolt felfedezéséről, akinek javaslatára kávét kezdett el vizsgálni, és végül a babokból sikerült kimutatnia a koffeint.

Ugyan később más nagyhatású módszereket is kidolgozott, például egy olyat, amivel cukorrépából lehet kinyerni cukrot, a világ főleg a koffein miatt emlékszik rá, a Google is ezt választotta a mai Doodle fő témájának.

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik