Tech

Eltűnhet a YouTube egyik fontos funkciója

A YouTube-on egyre nagyobb gondot okoznak azok a felhasználók, akik tömegesen, összehangoltan szavaznak le videókat. A „dislike mobok” tevékenysége azért káros, mert így a tartalmak kevesebbszer bukkannak fel az ajánlókban, ezáltal pedig hátrányba szorulnak, vagy akár pénzt is veszíthetnek a készítőik.

Tim Leung, a YouTube-tartalommenedzsere a The Verge-nek beszélt arról, hogy a jövőben miként próbálják orvosolni a problémát. Egyelőre ugyanis semmi mást nem tudnak tenni a videósok, minthogy teljes egészében letiltják az értékeléseket, de ekkor a lefelé mutató mellett a felfelé mutató hüvelykujjra sem tudnak rányomni a nézők, így fontos visszajelzésektől esnek el.

Az egyik lehetséges megoldásként említette, hogy leszavazáskor a felhasználónak meg kellene indokolnia a döntését, hasonlóan ahhoz, amikor a Faceboon sértőként jelentünk be egy posztot. A videós így még átfogóbb képet kaphatna arról, miért nem tetszett a nézőnek adott tartalom, másrészt magát az értékelőt is visszafoghatja attól, hogy hirtelen felindulásból nyomjon rá a gombra. Ezt a rendszert viszont jelentős munka lenne lefejleszteni, így más, egyszerűbb megoldásokat is keresnek.

Leung arról is beszélt, hogy a YouTube legrosszabb esetben teljes egészében letilthatja az értékelés lehetőségét felfelé-lefelé mutató hüvelykujjastól, ami nem lenne túl demokratikus lépés, hiszen nem minden leszavazás érkezik visszaélő netezőktől. Egyelőre a felhasználóktól is várják az ötleteket ezzel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik