Tech

A YouTube-nak nagyon elege lett a hülyeségből

A YouTube számos változtatást jelentett be a közösségi irányelveiben, többek közt azt is, hogy a jövőben szigorúbban fogják elbírálni és tiltani a különféle veszélyes kihívásokat, tréfákat ábrázoló tartalmakat. Ilyen például a mosókapszulák szétrágására buzdító Tide Pod, vagy a saját testünk felgyújtására bátorító Fire challenge (kihívás), amik rosszabb esetben akár halállal is végződhetnek, vagy legalábbis komoly sérüléseket okozhatnak. „Ezeknek nincs helye a YouTube-on”- írják az üzemeltetők.

Ugyan pontosan nem nevezték meg a mostanában trendi „Bird Box” kihívást, minden bizonnyal ez az a pont, amikor már úgy érzik a videomegosztó tulajdonosai, hogy elég volt az idiótaságból. A Netflix azonos című filmje (Madarak a dobozban) által inspirált challenge lényege, hogy bekötött szemmel kell különféle tevékenységeket végezni, és mondani sem kell, hogy ez mennyire veszélyes. Egy 17 éves lány a napokban próbált meg így autót vezetni, majd balesetet szenvedett, miután belehajtott egy másik járműbe. A Netflix egyébként külön felhívta rá a rajongók figyelmét, hogy senki ne próbálja ki a filmben látott feladatokat.

Sandra Bullockot utánozta a bekötött szemmel vezető, majd autóbalesetet szenvedő tini
A színésznő a Madarak a dobozban című filmje kapcsán indult el a veszélyes kihívás.

A YouTube nemcsak a testi, de lelki épséget is komolyabban próbálja védeni, azokat a videókat is eltávolítják, amik a gyerekeket traumatizálhatják, érzelmi stresszt idézhetnek elő. A szakszerűség érdekében pszichológusokkal együtt állították fel a vezérelveket, hogy meghatározhassák, milyen típusú tréfák lépik át a határt.

Ez a probléma 2017-ben került középpontba, miután a DaddyOFive YouTube-csatornát működtető apuka, Mike Martin és felesége rendszeresen olyan videókat készítettek, amikben gusztustalan viccekkel alázzák meg a család legfiatalabb fiát, Cody-t. Többek közt azzal is viccelődtek, hogy örökbe fogadták, vagy hogy szétverték kalapáccsal a konzolját, egy másik videóban az apa pedig tiszta erőből nekilökte őt a szekrénynek.

A YouTube új szabályai azonnal érvénybe léptek, de az üzemeltetők adnak két hónap türelmi időt, ez idő alatt még nem kapnak megrovást a sértő tartalmak készítői.

Megalázták, szívatták saját gyereküket a YouTube-nézettségért
Az igazságszolgáltatás igazságot szolgáltatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik