Tech

A jövőben akár wifivel is tölthetjük majd a mobilokat

Arról már korábban is írtunk, hogy a manapság használatos, lítiumion-akkumulátoroknak meg vannak a maguk korlátai, ha a tárolt energia kapacitásáról van szó. Miközben az okostelefonok már egyfajta zsebrevágható miniszámítógépként működnek, az akkumulátor-technológia csak lassan tud igazodni a megnövekedett igényekhez. Nem véletlen, hogy kutatók folyamatosan keresik az újabb anyagokat, amik újszerű módon segíthetnek elegendő energiával ellátni az elektronikai kütyüket és gyógyászati eszközöket.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói most áttörő fejlesztésről számoltak be a Nature tudományos szaklapban: a wifi-hullámok elektromossággá alakíthatók, ezzel közelebb hozva minket ahhoz a világhoz, ahol vezeték nélkül tölthetjük a mobilunkat, ha van wifi a környéken.

A kutatók egy úgynevezett rectennát (egyenirányítót) készítettek – egy olyan eszközt, ami képes a wifis elektromágneses hullámokat  DC árammá (egyenárammá) átalakítani. Ehhez egy rugalmas rádiófrekvenciás (RF) antennát csatlakoztattak

egy új anyagból készített félvezetőhöz, ami mindössze három atomnyi vékony.

A 2D-s matériát molybdenum disulfidként (MoS2) említik. Az egyenirányítók jellemzően szilíciumból vagy gallium-arzenidből készülnek, ezért merevek, de mivel az MIT anyaga rugalmas, ezért alkalmas arra, hogy nagyobb méretben használják fel.

Az egyedi egyenirányító átlagos wifi-jelek esetében egyelőre körülbelül 40 mikrowattnyi energiát képes termelni, ami ugyan egy okostelefon működtetéséhez még nem elég, de felvillantható vele egy LED, vagy képes energiát adni egy alacsony fogyasztású szilíciumchip működtetéséhez, ezért a kutatók főleg viselhető okoskütyük, gyógyászati eszközök esetében tudják elképzelni a megoldás használatát, de már dolgoznak azon, hogy az erőforrásigényesebb kütyük is sorra kerülhessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik