Tech

Így lehet villámgyors wifi a lakás minden pontján (X)

Manapság a wifi elengedhetetlen egy modern háztartásban: kell a telefonoknak, a számítógépeknek, a tévének, a játékkonzolnak, sőt az okosotthonok térnyerésével egyre több olyan eszköznek, amiknek korábban csak áramra volt szüksége. Az internet szolgáltatók újabban ugyan már mindenhová olyan modemeket telepítenek, amik wifi routerek is egyben, ugyanakkor ezek nem feltétlenül biztosítanak olyan vezeték nélküli hálózatot, ami képes kiszolgálni egy nagyobb lakást vagy egy több szintes házat.

Ilyenkor jönnek jól az olyan megoldások, mint az Asus AiMesh, ami lehetővé teszi, hogy a lakásunk/házunk minden pontján villámgyors wifi álljon a rendelkezésünkre. A tajvani gyártó technológiájának lényege, hogy több kompatibilis routert köthetünk össze, természetesen vezeték nélkül, így juttatva kellően erős jelet az életterünk minden egyes pontjára.

Az Asus termékpalettáján jelenleg 27 olyan router található, ami kompatibilis az AiMesh technológiával, és ezek mindegyike használható arra, hogy otthon olyan mesh rendszert alakítsunk ki, ahol az egymással vezeték nélkül kommunikáló routerek jelentősen megnövelik a hálózatunk hatótávolságát, és a nappalitól a hálószobákon át egészen a kamráig kellően erős jelet biztosítanak.

A példa kedvéért vegyünk egy RT-AC68U típusú Asus routert: egy ilyen eszközt bevetve már eleve azt érhetjük el, hogy a wifis modemtől távolabb eső szobákban akár háromszorosára is nőhet a megszokott letöltési sebesség, ugyanakkor két vagy három ilyen kütyüvel egy hatalmas lakásban/házban, sőt akár egy több száz négyzetméteres irodában is mindenhol stabil és villámgyors wifi biztosítható mindennek és mindenkinek.

A hálózatunk hatótávolsága ugyan kitolható jelerősítővel is, viszont az AiMesh ennél sokkal megbízhatóbb megoldást kínál, hiszen a routerek által lefedett területen belül a kütyüink mindig attól az egységtől veszik a jelet, ami a legközelebb esik hozzájuk, ráadásul a rendszer hiába áll több eszközből, a közös SSID miatt sosem kell váltogatnunk a különböző wifi hálózatok között, hogy mindig a legjobb teljesítményt biztosító jelet kapjuk.

Arról nem is beszélve, hogy a rendszer intelligens, így, ha valamilyen oknál fogva az egyik router kiesik a csatasorból, attól még nem omlik össze a hálózatunk, mert az AiMesh-nek hála a többi eszköz átveszi az ideiglenesen kiesett pillér szerepét, és továbbra is biztosítják számunkra a wifit.

Az pedig csak hab a tortán, hogy egy ilyen rendszer felállítása egyáltalán nem igényel különösebb szakértelmet. A hálózat kiépítésekor csak arra kell figyelni, hogy minden router AiMesh kompatibilis legyen, mindegyiknek a legújabb firmware-rel kell rendelkeznie (ezt telepíthetjük manuálisan vagy a neten keresztül is), a frissítés után egyenként resetelni kell őket, illetve arra kell ügyelni, hogy mindig a legerősebb modellt kössük az internetet biztosító modemünkre.

Ezt követően csak be kell lépni a modemre kötött router egyébként gyorsan átlátható és magyarul is tudó adminisztrációs felületére, ahol az AiMesh Node opciót kiválasztva el kell indítani egy keresést, hogy a rendszer megtalálja a csomópontként alkalmazható eszközöket – ennél a lépésnél arra kell ügyelni, hogy a routerek ilyenkor még kellően közel legyenek egymáshoz.

A keresés eltarthat pár percig, de a folyamat végén az admin felület kiadja a kompatibilis eszközök listáját, amiket kiválasztva automatikusan megtörténik a szinkronizálás. Amint feláll a több csomópontból álló hálózatunk, már csak egy dolog van hátra: a routereket úgy elhelyezni a lakásban, házban vagy irodában, hogy a készülékek „rálássanak” egymásra, de kellő távolságban legyenek ahhoz, hogy együttesen lefedjék azt a területet, ahol feltétlenül szeretnénk wifit biztosítani.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a végeredmény egy stabil és erős jelet biztosító wifi (ehhez persze szükséges a megfelelő internetelőfizetés is), ami tökéletesen kiszolgálja a laptopokat, mobilokat, játékos PC-ket vagy konzolokat, sőt egy 4K-s stream is zökkenőmentesen hasíthat az okostévénken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik