Tech

Meglepő dolog derült ki a mobilnetről

Az OpenSignal független szervezet legújabb jelentése szerint nem minden esetben állja meg helyét az a közkeletű vélekedés, miszerint a wifin keresztül történő letöltés sebessége gyorsabb, mint a mobilneté. A vizsgálatot több mint 80 országban végezték el, és bár voltak olyan helyek, ahol valóban kiugróan gyorsabb volt a sebesség wifin keresztül, számos esetben, 33 országban ennek ellenkezőjét tapasztalták. Ausztráliában, Omanban és Csehországban például a wifis kapcsolat letöltési sebessége volt jobb, de Ausztria, Irán és Dél-Afrika területén a mobilhálózatok akár több megabittel is jobban teljesítettek.

Sok országban pedig közel azonos eredményeket mértek a kutatók. Az olyan helyeken, ahol biztosítva van a relatív gyors otthoni sávszélesség – például Hong Kongban, Szingapúrban, Dél-Koreában, Egyesült Államokban, vagy Egyesült Királyságban – pedig jobban megéri wifi-hálózaton netezni, mint mobilneten.

Az OpenSignal eredményei arra is rávilágítanak, hogy a készülékgyártóknak és felhasználóknak újra kell gondolniuk a feltételezést, hogy a wifi minden esetben jobb döntés, ha sebességről van szó. Ugyan az okostelefonok hajnalán ez még megállta a helyét, de egyre jobban látszik, hogy a világ sok területén nem így van már. Az 5G-hálózatok bevezetésével pedig a korábbinál is elképesztőbb sebességet tudnak majd biztosítani a szolgáltatók azoknak, akik mobilneteznek, ez még tovább növelheti a különbséget az OpenSignal szerint.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik