Tech

Így néz ki a Földre legveszélyesebb aszteroida

Az OSIRIS-REx tavaly decemberben érte el a Földre jelenleg legveszélyesebb aszteroidát, a Bennut. Az űrszonda azóta folyamatosan küldi vissza az adatokat, most sikerült összerakni egy olyan képet, aminél részletesebbet még eddig nem kaptak a kutatók.

Az OSIRIS-REX 1,75 kilométernyire közelítette meg a Bennu aszteroidát december végén, ezzel elért az expedíció Orbital A nevű szakaszába. Ilyenkor kutatómunkát még nem végez, tudományos méréseket nem csinál, viszont a kamerája, a NavCam 1 tökéletesen működik. Ennek köszönhetően soha részletesebben nem láttuk még a Bennu déli féltekéjét.

Fotó: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

A felvételek január 17-én készültek, a NASA kutatóinak most sikerült egy képpé gyúrniuk a kontraszt felerősítésével. Az OSIRIS REx tovább pásztázza a felszínt, egy olyan területet keresve, ahol a legegyszerűbben lenyúlhat majd mintavételre 2020 környékén.

Az 500 méter átmérőjű Bennu igen kivételes objektum: a szakértők úgy vélik, hogy az aszteroida összetétele többé-kevésbé állandó maradt a Naprendszer megszületése óta – írja a Wired. Az égitest vizsgálata és a Bennuból vett minták ezért sokat segíthetnek a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék rendszerünket. „Az aszteroida története a Naprendszer története is” – nyilatkozta korábban Bashar Rizk, aki az OSIRIS REx projekt egyik szenior kutatója. „Ha megértjük a Bennut, akkor megértünk valami nagyon fontosat a Naprendszerünkkel kapcsolatban is.”

A Bennu egyébként egy potenciálisan veszélyes objektum a Földre nézve,

mert pályájának vannak pontjai, amelyek összeérnek a Föld keringési pályájával. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy valójában megtörténik az ütközés, és ha így is lenne, arra csak a 22. században kell számítani – de ez a misszió most segíthet megelőzni a katasztrófát, ha mégis megtörténne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik