Tech

Nem is gondolná, hol csúszhat félre a diéta

A legtöbben azért hívják segítségül a különféle aktivitásmérőket sportoláskor, mert így könnyebben számon tarthatják, hány kalóriát égettek el egy-egy edzés során. Újabb tanulmány számol be viszont arról, hogy ezeket az értékeket nem szabad szentírásnak venni, inkább érdemes rájuk irányadóként tekinteni.

Az Aberystwyth Egyetem kutatói különféle fitneszkarkötőket teszteltek, olcsóbb és drágább modelleket egyaránt, többfajta sporttevékenység végzése közben. Az orvosok közben műszereikkel azt is mérték, mennyi oxigént használt fel a sportoló, ezt vetették össze utána a kütyü által jelzett, elégett kalóriák számával. Vizsgálataik szerint van olyan karkötő, ami akár 50 százalékkal magasabb értéket mutatott annál, amennyit viselője valóban elégetett. 

A számok arra figyelmeztetnek, hogy nem ajánlatos kizárólag csak aktivitáskövetőre támaszkodni, ha az elégetett kalóriákat akarjuk mérni – a túlbecsült számok miatt ugyanis sokan bátrabban nyúlhatnak több ételhez, mondván még úgyis belefér, ezzel pedig szépen lőhetnek is a kiszabott kalóriadeficitjüknek.

A túlbecslés mértéke aktivitásról aktivitásra különbözik: az egyik tesztelt Fitbit Charge 2 például egy futóedzésnél mindössze 4 százalékot lőtt a valós érték fölé, de séta közben akár 50 százalékkal is többet mutatott, ami egy szigorúbb diétában már veszélyes lehet.

A kutatást végző egyik orvos, Dr. Rhys Thatcher a BBC-nek elmondta, hogy ha az elégetett kalóriák valódi mennyiségére vagyunk kíváncsiak, nem számít, hogy milyen eszközt használunk, minden adatot fenntartással érdemes kezelni. Az aktivitásmérőket inkább motivációként használjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik