Tech

Áldozata Fitbitje buktatta le a gyilkost

Nem várt felhasználási módját találta meg a Fitbiteknek a kaliforniai rendőrség: a kütyü buktatott le egy gyilkost, miután percre pontosan rögzítette, mikor állt meg az áldozatának szíve.

Tony Aiello azért került börtönbe, mert egyre inkább úgy néz ki, hogy meggyilkolta a saját mostohalányát: és mindez egy Fitbit miatt derült ki, amely pontosan rögzítette, hogyan emelkedett meg áldozatának pulzusa extrém módon, majd szűnt meg a szívverése hirtelen, mikor a férfi a lakásba lépett.

A 90 éves gyanúsított valószínűleg mindenre számított, csak erre nem: bár a közeli biztonsági kamerák rögzítették, hogy az autója a gyilkosság időpontjában mostohalánya, Navarra lakásának közelében áll, ő tagadta a vádakat. Csakhogy a nő Fitbitet viselt, ami tisztán kimutatta, hogyan szökött az egekbe a pulzusa, aztán hogyan állt le a szíve –

így a rendőrség gyakorlatilag percre pontosan meg tudta mondani, mikor történt a gyilkosság.

A szerkezet egyébként különböző életfunkciókat képes mérni, ezek közül az egyik a pulzus, ami most árulkodó volt a nyomozók számára.

A minket körülvevő digitális eszközök egyre több információt gyűjtenek rólunk, ez pedig a rendőrségnek ilyen esetekben a hasznára is lehet. Fitbitek például korábban is segítették már a szakemberek munkáját, de a lakásban található eszközök is rögzíthetnek olyan információkat, ami egy-egy nyomozás során fontos lehet. Most épp a San Jose-i rendőrségnek segített a technológia abban, hogy elkapják egy 67 éves nő gyilkosát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik