Tech hardverteszt

Ez a kütyü egy egészen új szint a minikamerás videózásban

A kínai DJI régóta fontos szereplője a kütyüpiacnak, legtöbben a profi és lakossági drónjaikról, illetve a megfelelő minőségű videók készítését segítő, mobiltelefonokhoz készült stabilizátoraikról ismerik őket. A cég persze folyamatosan igyekszik szélesíteni a portfólióját, és ennek eredménye a tavaly év végén piacra dobott Osmo Pocket, ami már nemcsak egy gimbal, de 4K-s felvételeket készítő akciókamera is egyben.

Király gép lett a DJI Mavic 2 Pro, ennél jobb drónt most nem talál
Félmilliót kell fizetni érte, de ennyiért sokoldalú és egészen profi gépet kapunk.

A DJI ezzel a termékkel egyértelműen a GoPro termékeknek állít meglehetősen erős konkurenciát, hiszen – ahogy azt már a név is sugallja – egy egészen apró, 12 cm magas, 3,6 cm széles és 2,8 cm vastag eszközről van szó, ami simán használható egyetlen kézzel, szinte bármilyen helyzetben.

Ami a megszokott akciókamerák felé emeli az eszközt, hogy a 4K/60 fps minőségű videók és 12 megapixeles fotók készítésére alkalmas f/2 rekeszértékű szenzor megkapta az Osmo Mobile eszközök mechanikus stabilizátorát, azaz a beépített apró motoroknak hála a kütyü automatikusan képes függőlegesen és vízszintesen is ellensúlyozni a mozgást és rázkódást, így sétálás, futás vagy extrémebb testmozgás közben is egészen stabil és jó minőségű felvételek készíthetők vele.

Ekkora az egész szerkezet – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

PRAKTIKUS

Az Osmo Pocket simán elfér egy zsebben, a súlya mindössze 116 gramm, a fogantyúja pedig csúszásgátló és izzadásálló műanyagból készült, így tényleg magabiztosan használható egy kézzel is. A markolat belső oldalán ráadásul helyet kapott egy érintésérzékeny minikijelző: a mindössze egy hüvelykes képernyő ugyan csak korlátozottan adja vissza a kamera által befogott képet, de legalább nem vaktában videózunk, ugyanakkor az elsődleges szerepe nem is ez, hanem az eszköz kezelésének elősegítése.

Kicsi a bors, de sokat tud – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Hiába aprócska a kijelző, szinte minden fontosabb beállítás elérhető rajta a felülről, alulról, jobbról és balról előhívható menüknek köszönhetően. Válthatunk a fotó/videó/slow-mo/timelapse/panoráma lehetőségek között, módosíthatjuk a képarányt, a felbontást és a másodpercenként rögzített képkockák számát, átkapcsolhatunk szelfi módba, újrakalibrálhatjuk a gimbalt, sőt azt is meghatározhatjuk, hogy a stabilizátor a három elérhető metódus közül melyiket alkalmazza: follow (a kamera finoman leköveti a vertikálisan és horizontálisan is), tilt locked (függőlegesen erősen leszabályozott mozgás) és FPV.

Utóbbinál a szenzor szabadon lekövet minden mozgást, de még így is sokkal szebb felvételek készülnek, mintha csak egy sima telefon/kamera lenne nálunk, így élvezhető módon örökíthetők meg az olyan vadabb élmények, mint egy bringás száguldás, gördeszkázás vagy kajakozás – utóbbihoz persze nem árt egy vízálló tok, ugyanis a DJI aprósága alapból nem felel meg az IP68 szabványnak.

Ez persze még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a Pocket számos funkciót megörökölt a DJI drónokban már bizonyított fejlesztésekből: képes követni a megadott témákat, anélkül, hogy nekünk kellene folyamatosan a középpontban tartani azt, ugyanezt ráadásul képes arcokkal is megtenni,

így még egy mozgó egyént is kiválóan lehet vele rögzíteni.

A menük érintéssel történő előhívását az elején ugyan kicsit szokni kell, de némi gyakorlás után már ösztönösen tudjuk, hogy merre kell nyúlni, ráadásul a képernyő nemcsak a menü és a funkciók kezelésére szolgál, de apró érintésekkel kijelölhetjük a kamerának a követendő célpontot, sőt a jobb oldalon lévő apró csúszkát megérintve vertikálisan is tudjuk mozgatni a kamerát.

A képernyő alatt ugyanakkor találunk két gombot is, ám ezek mindössze egyetlen funkcióval rendelkeznek fejenként: a jobb oldalival kapcsolhatjuk ki és be a készüléket, míg a bal oldali piros pöttyös a fotók rögzítését, illetve a videó felvétel elindítását és befejezését szolgálja.

A MOBILT IS SZERETI

Az Osmo Pocket egyik legnagyobb erénye, hogy a zsebből előrántva, egy gombnyomás után azonnal használható, de a DJI gondolt azokra is, akik nem elégednek meg a mindössze egyhüvelykes képernyővel, és pontosan szeretnék látni, hogy mit és hogyan rögzítenek.

A kijelző alatt találunk egy lehúzható panelt, amit lecserélhetünk az alapcsomag részét képező USB-C vagy Lightning csatlakozós kiegészítőre. Ezek segítségével az újabb androidos és iPhone okostelefonokkal is összeköthető a kamera, és a DJI Mimo alkalmazás letöltését követően a mobil képernyője válik kijelzővé és kezelőfelületté, ahol már egy virtuális joysticket is kapunk a kamera irányításához. Ez a megoldás sokaknak kézre állóbb és kényelmesebb lehet, illetve kétségtelen, hogy

ilyen módon sokkal profibb videók készíthetők.

A két eszközt összeillesztve a dedikált alkalmazás azonnal elindul, és néha napján még azoknak is érdemes ezt a kört lefutni, akiknek amúgy tökéletesen megfelel a telefon nélküli használat, mert az Osmo Pocket szoftverét csakis ezen metóduson keresztül lehet frissíteni.

A csatlakozó bármikor cserélhető – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Utóbbi kihagyhatatlan művelet, ugyanis a DJI kicsit kapkodva dobta piacra a terméket: a decemberi megjelenés óta három újabb firmware érkezett a kütyüre, és mindegyikre szükség is volt, mert a kamera hajlamos volt rakoncátlankodni. Náluk például folyamatosan ugrált az autofocus, ám a frissítéseknek hála sokat javult a helyzet, és a legutóbbi verziónak köszönhetően már abba is nagyobb beleszólásunk van, hogy 4K-ban és 1080p-ben pontosan milyen képkocka/másodperc értékkel rögzítsen az eszköz.

Itt érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Pocket hiába csatlakozik a mobilhoz, arra nincs lehetőség, hogy közvetlenül oda mentsük a képeket/videókat, ehhez SD-kártya szükséges, már csak azért is, mert az eszköz belső memóriájának eleve nincs olyan szelete, amit mi a felvételeink tárolására használhatnánk.

Telefonon már pontosan látjuk, hogy mit rögzítünk – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Muszáj továbbá arra is kitérni, hogy a telefonos összekötés lehetősége ugyan dicséretes, de a DJI által alkalmazott cserélhető aljzatos megoldás messze nem tökéletes. A tapasztalataink alapján ugyanis a folyamatos cserélgetés egyáltalán nem tesz jót az eszköznek: esetünkben az első hónap végén már többször előfordult, hogy a telefonra kötött Pocketet csak sokadik alkalomra érzékelte az alkalmazás – mintha kontakthibássá vált volna a csatlakozó, szóval erre érdemes hatványozottan figyelni.

NEM OLCSÓ, DE NEM IS JÁTÉKSZER

Az Osmo Pocket a DJI hivatalos hazai márkaboltjában 116 900 forintba kerül, ami nem kevés összeg, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez a kütyü egy 4K-s kamera és egy képstabilizátor egyben, és mint ilyen – ebben a minőségében – még egészen egyedülálló termék a piacon.

A videók minősége értelemszerűen nem közelíti meg a komolyabb kamerák által produkált végeredményt, viszont jócskán túlmutat a mobiltelefonokkal rögzíthető nyersanyagon, és a telefonnal elérhető Pro módban jóval több kontrollt kapunk a szenzor felett (fehéregyensúly, zajcsökkentés, fókusz stb.), sőt a fotókat akár még az utómunka szempontjából fontos .raw formátumban is lementhetjük.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Szakavatott kezekben ez a kütyü abszolút nem játékszer, hanem komoly technika, de a lelkes amatőrök is egészen új szintre emelhetik vele a videózást, csupán kell pár hét, mire minden funkciót rendesen kiismer az ember, és belejön a gimbal biztosította funkciók és lehetősek kihasználásába.

Ha valaki nem akar újabb kamerát a jól bevált telefonja mellé, annak még mindig az Osmo Mobile 2 a megfelelő választás, ugyanakkor, ha valaki szeretne a mobiljától függetlenül videózni, a lehető legtöbb szituációban, biztonságosan, de vállalható végeredménnyel, annak érdemes kipróbálnia a Pocketet, mert könnyen lehet, hogy pont egy ilyen sokoldalú kütyüre várt már évek óta.

A Osmo Pocketet a DJI hivatalos márkakereskedése, a DJI ARS Budapest biztosította számunkra.

Olvasói sztorik