Tech

Megrázó nézni, ahogy ezt a robotot rugdossák

Egyre ügyesebben fejlődnek a kutyaszerű, négylábú robotok - mérnökök most arra próbálják megtanítani őket, hogyan guruljanak félre, és álljanak fel újra, ha a földre kerülnek. Ehhez pedig a legpuritánabb módszereket vetik be: egész egyszerűen addig rugdossák a gépeket, amíg azok el nem dőlnek. Persze a robot nem érez fájdalmat, de azért elég megrázó nézni, ahogy újra és újra lábbal arrébb taszítja valaki a gyanútlan, kutyaszerű gépet.

Az ANYmal névre keresztelt, négylábú robot nem éppen legjobb napjait éli: a svájci Robotic Systems Lab munkatársai össze-vissza rugdossák, hogy fejlesszék a képességeit. A 30 kilós, négylábú, kutyához hasonlító gép szerepe elsősorban az olaj- és gázipari létesítmények ipari vizsgálata lesz, ha sikerül majd megtanítani neki mindent, amit a kutatók szeretnének.

A Robotic Systems Lab kutatói nagyrészt programok és algoritmusok segítségével fejlesztik az ANYmalt, ami azt jelenti, hogy egyszerre nagyjából kétezer robotot tudnak szimulálni, mindet különböző helyzetben és úgy, hogy különböző hatások érik őket. Ez azonban nem az egyetlen módja az ANYmal tréningezésének: fizikailag is ki kell tenni mindenféle megmérettetésnek a prototípust, hogy az ilyen helyzetekből is tanuljon.

A gyakorlásnak teljesen pozitív végkifejlete lett: az ANYmal a szimulációknak köszönhetően minden egyes alkalommal képes volt felállni, amikor a mérnökök felrúgták. Sőt, a korábbi szimulációk miatt az ANYmal nemcsak felállt, hanem arrébb gurult, és utána kereste meg újra a biztonságos pozíciót.

Ez nem tűnik nagy dolognak, de egy robot számára már az is hatalmas teljesítmény, ha képes felkászálódni a földről – egyelőre nem tartunk ott, hogy annyira ügyes gépeket fejlesszünk, amelyeknek ez csípőből megy. Az, ha saját magától feláll egy felborított ipari robot, azt jelenti, hogy teljesen ki lehet vonni az emberi segítséget az egyenletből, ami megkönnyíti a használatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik