Tech

Életmentő szerkezet vérbeli növénygyilkosoknak

Notórius növénygyilkosként bármilyen megoldás érdekel, ami azt garantálja, hogy burjánzó zöldekkel díszíthetem ki a lakást: ez a növény-robot hibrid most valóra válthatja az álmaimat, ugyanis magának keresi meg a napfényt, nekem már csak az öntözéssel kell bajlódni.

Nem kell többet azon gondolkodnia, hogy a lakás mely része a legnaposabb, és hol élhetnek túl legtovább a növények: az Elowan növény-robot hibrid megkeresi magának a legjobb helyeket, és oda is megy magától, ahol vígan tud fotoszintetizálni. Az igazán különleges ebben a robotban viszont az, hogy nem a műszereivel méri a napfényt, hanem a növény belső elektromos jelzései alapján dönti el, hol a legjobb neki.

Az MIT két kutatója, Harpreet Sareen és Pattie Maes alkotta meg ezt az igazán futurisztikus hibridet, amelyben gyakorlatilag a növény mondja meg, hogy merre haladjon a kétkerekű robot. A növények, bár mozdulatlan organizmusoknak tűnnek, valójában

nagyon szerteágazó érzékelési rendszerrel rendelkeznek, és komoly bioelektronikai jelek futnak a szöveteik között.

Ezek a jelzések akkor jönnek létre, ha a növény érzékel valamit: például a napfényt, ami a fotoszintézis alapja. De ugyanúgy ilyen elektromos jelzés fut rajtuk végig akkor is, ha veszélyben érzik magukat (mondjuk, egy hernyó rágcsálni kezdi a levelüket), vagy ha a hőmérsékletben és a helyzetében változás áll be. Az érintésre is érzékenyek, ekkor is jól lekövethetők bennük a bioelektronikai jelek.

Elowan esetében a robot azokra a bioelektronikai jelekre érzékeny, amelyeket a növény a napfény hatására bocsájt ki, és a szerkezet ezeket is követi. Így a növény gyakorlatilag oda gurul, ahol a legjobb neki, és ahol a legtöbb napfény éri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik