Tech

Életmentő szerkezet vérbeli növénygyilkosoknak

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 12. 05. 16:18

Notórius növénygyilkosként bármilyen megoldás érdekel, ami azt garantálja, hogy burjánzó zöldekkel díszíthetem ki a lakást: ez a növény-robot hibrid most valóra válthatja az álmaimat, ugyanis magának keresi meg a napfényt, nekem már csak az öntözéssel kell bajlódni.
Korábban a témában:

Nem kell többet azon gondolkodnia, hogy a lakás mely része a legnaposabb, és hol élhetnek túl legtovább a növények: az Elowan növény-robot hibrid megkeresi magának a legjobb helyeket, és oda is megy magától, ahol vígan tud fotoszintetizálni. Az igazán különleges ebben a robotban viszont az, hogy nem a műszereivel méri a napfényt, hanem a növény belső elektromos jelzései alapján dönti el, hol a legjobb neki.

Az MIT két kutatója, Harpreet Sareen és Pattie Maes alkotta meg ezt az igazán futurisztikus hibridet, amelyben gyakorlatilag a növény mondja meg, hogy merre haladjon a kétkerekű robot. A növények, bár mozdulatlan organizmusoknak tűnnek, valójában

nagyon szerteágazó érzékelési rendszerrel rendelkeznek, és komoly bioelektronikai jelek futnak a szöveteik között.

Ezek a jelzések akkor jönnek létre, ha a növény érzékel valamit: például a napfényt, ami a fotoszintézis alapja. De ugyanúgy ilyen elektromos jelzés fut rajtuk végig akkor is, ha veszélyben érzik magukat (mondjuk, egy hernyó rágcsálni kezdi a levelüket), vagy ha a hőmérsékletben és a helyzetében változás áll be. Az érintésre is érzékenyek, ekkor is jól lekövethetők bennük a bioelektronikai jelek.

Elowan esetében a robot azokra a bioelektronikai jelekre érzékeny, amelyeket a növény a napfény hatására bocsájt ki, és a szerkezet ezeket is követi. Így a növény gyakorlatilag oda gurul, ahol a legjobb neki, és ahol a legtöbb napfény éri.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.