Tech

Rubik-kockával mutatták meg, mit tartogat a jövő

A Las Vegasban zajló CES (Consumer Electronics Show) kütyüexpón idén 4500-nál is több cég vesz részt, köztük magyar vállalatok, illetve bizonyos standokon olyan fejlesztésekkel találkozhatnak a rendezvény résztvevői, amik hazai szakemberek munkáját dicsérik.

Ilyen a Nokia által készített, de az Intel standján demózott digitális Rubik-kocka is, ami fizikai valójában teljesen fekete, a színes, de virtuális mása pedig egy kiterjesztett valóság szemüveg lencséin keresztül, vagy ahogy a kiállításon láttuk, egy tévén válik láthatóvá. A budapesti Nokia Bell Labs és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által közösen fejlesztett digitális eszköz egyik különleges trükkje ráadásul az, hogy segítséget nyújt a játék kirakásában.

DIGITÁLIS RUBIK-KOCKA

A Magyarországon fejlesztett digitális Rubik-kocka 3D nyomtatással készült és számos szenzort tartalmaz – utóbbi tulajdonságnak köszönhető, hogy a kapcsolódó alkalmazás képes érzékelni a kockán végzett valós kézmozdulatokat, a játék különböző forgatását-tekerését, és ennek megfelelően jeleníti meg a fekete verzió színes változatát a kiterjesztett valóságban vagy a tévé képernyőjén.

Rubik-kocka színek nélkül – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A kockában alkalmazott intelligens megoldásoknak és a valós idejű szenzorkommunikációnak köszönhetően a játékkal végzett mozdulatok mindössze 20 milliszekundumos késéssel jelennek meg a kijelzőkön, ami azért fontos, mert amennyiben a kocka tekerése és a virtuális mozdulat között túl sok idő telne el, az nemcsak illúzióromboló lenne, de akár rosszulléthez is vezethetne.

Mindez viszont nem csupán a Rubik-kocka ötvözése a kiterjesztett valóság technológiával, hanem egy igen komoly demonstráció, ami megmutatja a küszöbön álló 5G hálózatban rejlő lehetőségeket.

A kiterjesztett valóság alkalmazások ugyanis nagy számítási kapacitást igénylő, háromdimenziós képeket jelenítenek meg valós időben egy másik eszközön, esetünkben egy AR-szemüvegen vagy egy tévén. Ahhoz viszont, hogy élvezhessük a játékot, egy olyan rendszerre van szükség, ami a mobilhálózaton keresztül képes késleltetés nélkül eljuttatni az adatokat a felhasználó eszközére.

A kockát forgatva a képernyőn is minden változik – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A Nokia Bell Labs és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének közös fejlesztése pont az mutatja meg, hogy a – hamarosan világszerte bevezetésre kerülő – 5G hálózatok képesek az ilyen jellegű igények kiszolgálására.

PONTOSAN MIRE KELL AZ 5G?

Amit érdemes tudni az 5G-vel kapcsolatban, hogy nem csak az eddiginél nagyobb letöltési sebességet biztosít. Nyilván ez is előny, de a technológia ennél jóval nagyobb jelentőséggel bír, nem véletlen, hogy sokan az internet és a mobilnet megjelenésével egyenértékű technológiai előrelépésnek tekintik.

Ez a rendszer elsősorban nem az embereknek készül, hanem az IoT (Internet of Things) eszközöknek, a hálózatba kötött gépeknek: ezen keresztül fognak kommunikálni a szerverek, a jövő önvezető autói, az okos otthonok mindenféle berendezései és az okos városok olyan villámgyors adatforgalmat igénylő megoldásai, mint a közlekedés-irányítás, a biztonsági kamerák és még sorolhatnánk.

MI AZ AZ IOT?

A magyarul meglehetősen szerencsétlenül hangzó dolgok internete (Internet of Things) olyan eszközök gyűjtőneve, amik más eszközökkel kétirányú kommunikációt folytathatnak. A működés közben keletkező adatokat, információkat képesek más berendezésekhez eljuttatni, és valamilyen technológia segíségével, akár netes adatbázisok, felhőalapú rendszerek révén a világ bármely pontján megosztani.

A technológia legnagyobb előnye tehát nem a mostaninál jóval nagyobb adatsebesség, hanem – ahogy azt a virtuális Rubik-kocka is megmutatta – az egészen minimális, akár 10 milliszekundumra lecsökkenthető késleltetés (latency). Ez a kocka esetében zavartalan virtuális játékélményt biztosít, a jövőre nézve viszont azt jelenti, hogy a gépeink villámgyorsan tudnak kommunikálni egymással: az önvezető autó érzékeli, hogy pirosra váltott a lámpa, vagy ami még fontosabb, szinte valós időben tudja követni más járművek mozgását és helyzetét, ami segíthet abban, hogy elkerüljön egy balesetet.

Az 5G legalább akkora változást hoz az életünkbe, mint az internet elterjedése – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A késleltetés melletti másik nagyon fontos tényező, hogy az 5G nemcsak villámgyors kommunikációt tesz lehetővé a hálózatra kötött gépek között, de képes egyszerre akár több millió IoT eszköz zavartalan működését biztosítani. A jelenlegi 3G és 4G hálózatokat nem erre tervezték, ott a fő szempont az emberek kiszolgálása volt, az 5G viszont már egy teljesen más fokozat, hiszen a felhasználók igényei mellett már a gépek „szükségleteit” is kielégíti, az elterjedése pedig legalább akkora változást fog hozni az életünkbe, mint az internet megjelenése.

A gépek végérvényesen megváltoztatják a világunkat, és ez jó nekünk
A Bosch Las Vegasban megmutatta, hogy az egyre inkább elterjedő dolgok internete miképp változtatja meg a világunkat, és milyen lehetőségeket kínál már ma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik