Tech

Ennyit lehet keresni az Apple vezéreként

Azt azért sejteni lehet, hogy jól tud keresni az ember azzal, ha az Apple vezérigazgatói pozícióját tölti be, Tim Cook pedig nem is szégyenkezik: a tavalyi év során összesen több mint 4 milliárd forintnak megfelelő dollárt vitt haza.

Ismét bebizonyosodott, hogy nem rossz dolog az Apple vezérének lenni: Tim Cook igencsak megszedte magát a tavalyi évben, 22 százalékkal növelte meg a fizetését és az egyéb juttatásait 2017-hez képest. A vezérigazgató ugyan csak rongyos 3 millió dollárt kapott közvetlenül fizetésként (ez átszámítva majdnem 840 millió forint), további bónuszokat azért jócskán bezsebelt magának.

Kezdjük ott, hogy 12 millió dollárt (több, mint 3 milliárd forintot) csak azért kapott, mert elért néhány erre az évre kitűzött célt az Apple-nek. Biztosítása és nyugdíjalapja természetesen van, ahogyan fizetett szabadságra is 57 ezer dollárt (15 millió forintot),

valamint személyes utazgatásokra 294 ezer dollárt, azaz 82 millió forintot adott neki a cég.

A fizetés nyilvánosságra hozatala azután történt, hogy az Apple bejelentette: jóval kevesebb bevételt zsebelhet be az első negyedévben, mint ahogyan korábban becsülték. Novemberre 89-94 milliárd dolláros bevételt vártak, ehhez képest csak 84 milliárdig jutott a vállalat. A bejelentés után a társaság részvényei 10 százalékot estek a tőzsdén.

Tim Cooknak viszont, úgy tűnik, nem kell aggódnia, hogy meghúzzák a nadrágszíját: tavaly 22 százalékkal többet keresett, mint 2017-ben, és az összesen 15,6 millió dolláros fizetése durván 283-szorosa annak, amit egy átlagos dolgozó keres az Apple-nél. A dolgozói átlag ugyanis az almás vállalatnál valahol évi 55 ezer dollár körül mozog, ami 15 millió forintot jelent – ebben azonban már benne vannak az Apple bolt eladói is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik