Tech

Perelik az Apple-t, amiért hazudhattak az iPhone-okról

Egy Apple ellen benyújtott kereset szerint a cég félrevezető információkat szolgáltat az iPhone X-szériás mobilok kijelzőivel kapcsolatban. A két felperes az észak-kaliforniai kerületi bíróságnál kezdeményezett csoportos pert, amiért állításuk szerint több dolog sem állja meg helyét az iPhone X, iPhone XS és iPhone XS Max eszközöknél megadott hivatalos specifikációkban.

A dokumentum szerint a cupertinóiak a megadott kijelzőméretbe beleszámítják olyan elemeket is, amik gyakorlatilag nem tartoznak bele a panelbe, így például a sarkakat és a belógó notchot. Így az új almás mobilok esetében nem állja meg magát a kifejezés, miszerint hogy a mobil „teljes kijelzős”. Az iPhone X panelje pedig 5,8 hüvelykesként van feltüntetve, de a felhasználók mérése szerint valójában csak 5,6875 hüvelykről van szó.

A felperesek szerint az iPhone X-széria kijelzőinek hirdetett felbontása sem fedi a valóságot. Az iPhone X alapmodell esetében 2436 x 1125 pixel felbontást ír a cég, de mivel a pixelek egyenként nem három, hanem csak két szubpixelt tartalmaznak, ezért a felbontás gyakorlatban kevesebb a megadottnál. A kereset szerint az iPhone 8 Plusnak ráadásul jobb minőségű a kijelzője, mint az iPhone X-nek. Az Apple egyelőre még nem kommentálta az ügyet.

Nem ez az első alkalom, hogy a cupertinói céget perelik a termékei miatt. Márciusban több tucat felhasználó indított 59 különféle pert amiatt, hogy a cég szoftveresen lassítja a régebbi modelleket, júniusban pedig az Apple Watch okosóra kijelzőjével kapcsolatban háborodtak fel többen is, amiért az mindenféle különösebb terhelés nélkül csak úgy elvált az óra testétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik