Tech kékhalál

Így rázza gatyába a telefonját, ha nem akar újat venni

A mobiltelefonok akár hónapok alatt lassulhatnak a különböző szoftver- és applikációfrissítések, a rajtuk lévő, nem használt fájlok és a memória telítettsége miatt. Ha nem szeretne évente beruházni egy új eszközre, érdemes ezekkel a tippekkel felturbózni a régi telefont, hogy egy kicsit meghosszabbítsa az élettartamát.

Sokan úgy gondolják, hogy ha egy telefon egyszer lelassul, vagy a működése akadozni kezd, a legegyszerűbb megoldás az, ha lecserélik – ilyenkor viszont még nem feltétlenül kell új telefont venni, elég végigzongorázni az alábbi megoldásokon, ezek is szépen visszagyorsíthatják a régebbi eszközöket is.

Telepítse a legfrissebb szoftvert!

Talán úgy tűnhet, hogy a telefon minden szoftverfrissítéssel egyre lassul, de ez csak részben igaz – előfordulhat, hogy egy-egy frissítés jobban leterheli a rendszert, de olyan bugokat és hibákat is kijavít, amik egyébként folyamatosan lassíthatják azt. Ha nem frissíti a rendszert, az még a telefon memóriájára is rossz hatással lehet, előfordulhat ugyanis, hogy az eszköz letölti magát a csomagot, csak nem indítja meg a telepítést, a tárhelyet viszont (akár több gigányit) ugyanúgy elfoglalja.

Frissítse az applikációkat is!

Az appok frissítései általában kiküszöbölik a hibákat, vagy optimalizálják a programokat a jobb és gyorsabb működés érdekében. Ez kifejezetten fontos az Androidos felhasználóknak, hiszen itt minden appot annyi különböző felhasználói felületre kell megalkotni, hogy gyakran akad hiba a gépezetben, ami lelassíthatja magát a telefont is.

Ha a telefonjában nincs beállítva az automatikus frissítés, kattintson rá a Google Play Store-ra, és manuálisan updatelje a programokat.

Törölje ki a böngészője gyorsítótárát!

Meglepődne, hogy az évek során milyen sok olyan dokumentum, kép és más fájl marad a gyorsítótárában, ami helyet foglal. A böngészők gyakran figyelmeztetés nélkül töltik le ezeket az adatokat azért, hogy legközelebb már innen tudják betölteni őket, ahelyett, hogy újra és újra adatforgalmat kelljen rájuk pazarolni. A böngészőből könnyen kitörölheti ezeket, és tárhelyet szabadíthat fel vele.

Nem kell minden évben új telefont venni – fotó: Thinkstock

Szabaduljon meg a nem használt appoktól!

Ha hetekig nem használ egy programot, az csak feleslegesen foglalja a helyet a telefonján, ami már magában lassítja az eszközt. Arról nem is beszélve, hogy ezek az appok a háttérben futtathatnak olyan parancsokat, ami leterheli a telefon memóriáját, és még inkább lassabbá teszi. A legtöbb telefon időnként fel is ajánlja a karbantartóban, hogy melyik alkalmazásokat szeretné törölni – irtson nyugodtan, ha mégis hiányoznak, az app-áruházban újra telepíteni tudja őket.

Ne töltsön le mindenhez programot!

Könnyű és egyszerű, ha mindenhez saját app van a telefonján, de nagyon sok helyet és memóriát foglal, ha mindennek külön alkalmazást telepít az eszközre. Amit nem használ olyan gyakran, abból inkább a webes felületet részesítse előnyben, amiből pedig tudja, használja a “lite”, azaz a csökkentett tudású verziót, ami

cserében kevesebb memóriát is használ, és nem foglal annyi tárhelyet.

A kegyetlen visszaállítás

Ha semmi sem használ, és még mindig csigalassú a telefon, próbálja meg a gyári beállítások visszaállítását! Ez lecsupaszítja a telefont arra az állapotra, ahogyan megvásárolta, így nagyjából mindent legyalul róla, amit azóta feltett rá. Érdemes előtte lementegetni azokat a fájlokat, amelyekre szüksége van, mert nem lehet utána visszaállítani őket. Az operációs rendszer is a régi lesz, ezért érdemes azzal kezdeni, hogy ezt frissíti, és csak utána bajlódik a tényleg fontos appokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik