Tech kékhalál

Ezekre nagyon figyeljen, ha bankkártyával fizet a neten

Bankkártyával online fizetni nagyon kényelmes és gyors, de rengeteg olyan veszéllyel jár, amire nem árt felkészülni. Ha online költi a pénzét, nagyon figyeljen az alábbi dolgokra, nehogy ellopják az adatait, és ezzel együtt a pénzét is.

Az online fizetés sokkal egyszerűbbé tette az ember életét, most már akár pár kattintással rendelhetünk ebédet, fizethetjük be a számláinkat, vagy foglalhatjuk le a repjegyet a következő utazáshoz. Csakhogy rengeteg helyen lehúzhatják, átverhetik vagy ellophatják az adatait, ha nem figyel – az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnia, ha gyakran fizet online a kártyájával.

Soha ne mentse el online a bankkártyája adatait!

Az olyan felületeket, mint amilyen a Google Drive vagy az Evernote, viszonylag könnyű feltörni, és az ott tárolt információhoz hozzájutni. Arról nem is beszélve, hogy akár belépve is maradhat az ember olyan gépeken, amelyek nem túl biztonságosak, és mások is hozzáférhetnek, így pedig már tényleg nem hibáztathat senki mást a szerencsétlenségért, csak saját magát. A bankkártyája és bankszámlája adataira nagyon vigyázzon, és csak olyan helyre jegyezze fel őket, amelyhez biztosan nem juthat hozzá senki más.

Az online fizetés egyszerű, de sok veszélyt rejt – fotó: Thinkstock

Ne használja nyilvános gépeken a bankkártyáját!

Az itt bevitt információkra nagyon könnyen ráláthat bárki, aki tudja, hogyan keresse, ezek a hálózatok ugyanis kicsit sem biztonságosak. A pénzügyeit csak saját, vagy legrosszabb esetben zárt munkahelyi gépről intézze! Gyakorlatilag bárhonnan hozzá lehet jutni az adataihoz, ahol nyilvános hotspot van, ezek a hálózatok könnyedén feltörhetők, és a rajtuk keresztül továbbított információk lemásolhatók.

Ellenőrizze, hogy kikapcsolta-e az automatikus kitöltést!

A böngészőkben ez az opció nagyon sok időt megtakaríthat az embernek, a pénzügyi adatoknál viszont inkább hátrány lehet, mint előny, főleg, ha mások is hozzáférhetnek ahhoz a géphez, ahol a böngésző megjegyezte a bankkártyánk adatait. Inkább kapcsolja ki az automatikus kitöltést,

megéri az a pár másodperces csúszás azért, hogy senki ne jusson hozzá az érzékeny információkhoz.

Figyeljen, hogy biztonságos weboldalon vásárol-e!

Ezt a böngésző URL-sorának elején található zárt lakat, vagy a „https” URL-kezdés garantálja. Ha ezek egyikét sem látja a böngészősávban, akkor inkább ne adja meg a bankkártyája adatait az oldalnak, mert sokkal könnyebb őket megszerezni, mint hinné. Érdemes a böngésző figyelmeztetéseit is komolyan venni: ha a kapcsolat nem privát, vagy a program nem ajánlja, hogy a weboldalra látogasson, higgyen neki, és inkább ne adjon meg kétes oldalaknak fontos információkat.

Tartsa figyelemmel a bankszámláját!

Minél gyakrabban ellenőrzi, annál hamarabb kiszűrheti a gyanús aktivitást, és jelezheti a bank felé, hogy baj van. A legtöbb online felületen már riasztásokat is beállíthat, amelyek akkor szólalnak meg, ha valaki túl sokat használja a kártyáját, nagyobb összeget vesz le, vagy esetleg idegen országban rögzítenek tőle aktivitást. Sok bank már magától is jelez ilyen esetekben, de ha biztosra szeretne menni, nézzen utána személyesen, milyen lehetőségei vannak. Az is sokat segít, ha regisztrál az sms-szolgáltatásokra, ilyenkor azonnal jelez a telefonja, ha valaki más is használta a kártyáját.

Figyeljen oda, hova kattint! – fotó: Thinkstock

Legyen óvatos a spam e-mailekkel!

A kéretlen levelek ma már annyira profin is kinézhetnek, mintha valóban hiteles, hivatalos e-mailek lennének – figyeljen azonban arra, hogy direkt ne nyisson meg semmilyen linket egy kapott e-mailből, mert az egy áloldalra repítheti, ahol lehúzzák a bankkártyája adatait. Ha valamilyen hivatalos ügyben üzenetet kap, pláne olyat, amiben fizetnie kell, mindig magától írja be a küldő weboldalát, lépjen be, és ott keresse meg, hogy van-e nyoma a kérésnek. Sokszor csak csalók próbálják meg kijátszani a hiszékenyebbeket azzal, hogy egy saját oldalra vezetik őket különböző linkeken keresztül – ilyenkor soha ne adjon meg semmilyen információt, csak ha teljesen biztos benne, hogy hivatalos forrásból érkezett a levél.

Csak hivatalos appokat használjon!

Ha olyan applikációkat használ, amelyek segítségével egyszerűsítheti a banki szolgáltatásokat, vagy vezetheti online a bankszámláját, nagyon figyeljen, hogy milyen gyártótól érkező alkalmazásokat telepít, és milyen információkat oszt meg bennük! Az ilyen appok gyakran csak arra mennek rá, hogy ellopják a felvitt adatokat, így nagyon elővigyázatosan kell velük bánni. Ha banki applikációt használ, azt csak a banktól töltse le, ha pedig más pénzügyi programot szeretne használni, előtte mindig ellenőrizze le a gyártót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik