Tech

Ha akar, sem tud megszabadulni a Facebooktól

A Facebook applikáció rengeteg telefonon alapjáraton rajta van, de a legtöbbről letörölheti az ember, ha nem szeretne a kék közösségi oldallal bíbelődni. A Samsung telefonjaiban azonban ezt nem lehet megtenni: az előre feltelepített applikáció nem ajánlja fel a törlés lehetőségét.

Minden telefonon vannak előre feltelepített alkalmazások, attól függően, hogy melyik gyártó éppen melyik applikációval áll együttműködésben. A Facebook rengeteg eszközön alapból rajta van, úgy, mint a Twitter, az Amazon, vagy a YouTube is – ez teljesen természetes. Sőt, az is megszokott, hogy néhány saját alkalmazást törölni sem lehet: az iPhone-okról 2016 előtt sehogy nem lehetett eltávolítani a tőzsdefigyelőt, hiába nem volt szüksége rá nagyjából senkinek.

Az viszont nagyon ritka, hogy ne egy saját alkalmazás legyen bebetonozva egy eszközön, hanem egy külső app, ami ráadásul mostanában leginkább arról híres, hogy nem bánik kesztyűs kézzel a személyes adatokkal: a Samsung elkövette azt a hibát, hogy letörölhetetlenné tette a mobiltelefonjairól a Facebook alkalmazást. A Bloomberg olvasói szúrták ki, hogy hiába szeretne valaki megszabadulni a közösségi apptól, a telefon nem ajánlja fel a törlés funkciót. Arról nincs infó, hogy mindegyik Samsung készüléken így működik-e a dolog, és arról sem, hogy melyik Samsung modelleken szerepel előre telepített appként a Facebook.


A Samsung felhasználóknak a törlés helyett egy deaktiválás nevű lehetőséget dobott fel a rendszer, ami a Facebook szerint azt jelenti, hogy az app nem gyűjt több információt a telefon használójáról, teljesen inaktív lesz.

Szakértők szerint ez az applikáció egyébként nem más, mint egy üres „helyfoglaló”,

ami akkor lesz valóban Facebook, ha letöltjük hozzá a frissítéseket, addig nem is funkcionál rendesen. Így viszont tényleg érthetetlen, hogy miért nem lehet törölni a Samsung telefonokról.

Persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Facebook CEO-ja, Mark Zuckerberg korábban tett már olyan adatbiztonságra vonatkozó nyilatkozatokat, amikről aztán kiderült, hogy nem fedték teljesen az igazságot, így az is előfordulhat, hogy a deaktivált mód adatgyűjtéséről is füllent egy kicsit. Bátor dolog lenne ez mostanában, amikor még a csapból is az folyik, mennyi mindenre használhatja fel a Facebook az adatainkat a tudtunk és engedélyünk nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik