Tech

A falánk macskák rémálma ez a zseniális etetőtál

Las Vegasban kezdetét vette az év egyik legnagyobb kütyüexpója, a CES (Consumer Electronics Show), amin idén a 24.hu is részt vesz, így a helyszínről tudunk beszámolni a legújabb érdekességekről. A Las Vegas több helyszínén zajló eseményen részt vesznek az olyan nagy cégek, mint például a Samsung, de mellettük jóval kisebb vállalkozások is bemutatják a legérdekesebb portékáikat.

A Samsung olyat mutatott, amire senki nem számított
Jönnek az új microLED tévék, illetve kaptunk egy olyan bejelentést, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna.

Utóbbiak közé tartozik az olasz, mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó Volta is, akik egy egészen különleges termékkel érkeztek a kiállításra. A Mookkie névre keresztelt kütyü főleg macskatulajdonosoknak lesz érdekes, ugyanis egy olyan okostálról van szó, ami csak egy előre meghatározott macskát hajlandó kiszolgálni, ha odasomfordál az etetőhöz.

Az Apple az iPhone X-szel még 2017-ben indította el a mobiltelefonokban megjelenő arcfelismeréses technológia trendjét, és az olaszok kütyüje pont ugyanezen elv alapján működik. A termék mellé járó okostelefonos alkalmazás segítségével be kell olvasni a cicánk pofiját (nagyjából tíz fotót kell készíteni), az etetőben lévő mesterséges intelligencia ez alapján ismeri fel az állatot,

és a gép csak akkor forgatja el az elemózsiát elzáró üveglapokat, ha a korábban körbefotózott háziállat érkezik a tálhoz falatozni.

A kütyü elsősorban azoknak lehet hasznos, akiknél több macsek szaladgál a lakásban, így a falánk példányok nem tudják elenni a többiek elől a kikészített ennivalót, ugyanakkor azoknak sem teljesen haszontalan, akik egyetlen cicával osztják meg az életterüket (főleg, ha kinti cicáról van szó, így csak őt etetjük, mást nem), ugyanis az eszközhöz csatlakozó alkalmazás rögzíti, hogy a macska milyen rendszeresen eszik, sőt számontartja a mennyiséget is, és értesítést is küld, ha elfogy a táp a tálkából.

Mookkie, az okostál – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A Mookkie méretét tekintve jóval nagyobb, mint egy átlagos etetőtál, cserébe kellően masszív, így például pofozgatásra sem nyílik ki, illetve a hátából kiemelkedik egy oszlop, amiben a macskákat felismerő szenzor kapott helyet. A helyszínen élő állatok helyett ugyan csak cicákról készült fotókkal prezentálták a Volta munkatársai, miképp is működik a pofifelismerős etető, de a látottak alapján már egy teljesen kiforrott megoldással volt dolgunk.

Mindez ráadásul nem csupán egy működő koncepció, hiszen szeptembertől kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz. Az egyetlen probléma az ár: a cég 189 dollárért fogja piacra dobni a Mookkie etetőt, ami 50 000 forintot jelent, ráadásul ez még csak egy készülék, szóval ha valaki ilyen okos megoldással akarja kordában tartani a falánk macskáit, annak bizony mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik