Tech

Hazatelefonált a rekorder űrszonda

Hetekkel azután, hogy a NASA űrszondája, a Parker Solar Probe minden korábbinál közelebb merészkedett a Naphoz, el is kezdte hazaküldeni a Földhöz értékes információit.

A szondának többek közt azt is sikerült megörökítenie, ahogy plazma áramlik ki a csillagunkból – írja a BBC. A felvételen látható fényes folt nem más, mint rendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter.

A Parker Solar Probe (PSP) képalkotó eszköze, a WISPR (Wide-Field Imager for Solar Probe) november 8-án készítette a felvételt, amikor az űreszköz 27,2 millió kilométerre járt a Nap felszínétől. Ez a távolság emberi léptékkel ugyan óriásinak tűnhet, de ilyen közel a csillaghoz már igen komoly a forróság. A PSP-t egy egyedi hőpajzs védi a Nap sugárzásától, a WISPR ezen hőpajzs mögött helyezkedik el.

Az űrszonda idén augusztusban indult el. A szerkezet feladata, hogy felmérje csillagunk külső atmoszféráját, a koronát. Ez a régió forróbb, mint a Nap „felszíne”, a fotoszféra, amely legfeljebb 6200 Celsius-fokos lehet. A korona ezzel szemben több millió fokos hőmérsékletet ér el.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy pontosan hogyan is jön létre ez az extrém hőmérséklet.

A PSP a külső atmoszférán áthaladva képes lesz mintákat és egyéb adatokat gyűjteni, így remélhetőleg sok kérdést meg tud majd válaszolni a koronával kapcsolatban.

Az űrszonda egyébként nemcsak a Naphoz való közelség csúcsát, hanem az űreszközök sebességrekordját is megdöntötte. A PSP képes 375 000 kilométer per órával száguldani, ez nagyjából másfélszer gyorsabb az eddigi csúcsnál.

Kiemelt fotó: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik