Tech

Már mozgás alapján is bárkit megtalálnak a kínaiak

Kína mindig is nagyon sok személyes adatot gyűjtött állampolgárairól, de az olyan új technológiák mint a mobilok és a mesterséges intelligencia tovább tágítják a határokat. Már arcfelismerő szoftverekkel ellátott kamerák figyelnek, gépagyak jósolják meg, ki követ majd el bűntényt, és lassan már nem csak arcvonások, de hang alapján is beazonosíthatóvá válik bárki. Az ország megfigyelési technológiákból álló eszköztára most újabb hátborzongató módszerrel bővülhet egy helyi startup fejlesztésének köszönhetően.

Pekingben és Sanghajban már tesztelik azt a szoftvert, ami a személyeket járásuk és testfelépítésük alapján képes beazonosítani – azon túl, hogy a kihelyezett térfigyelő kamerák már arcfelismerővel és rendkívül fejlett optikával rendelkeznek. A megoldást fejlesztő Watrix AI vezetője, Huan Jongzen állítása szerint rendszerük akkor is képes személyeket azonosítani,ha azok éppen háttal állnak a kamerának, vagy eltakarták arcukat.

Ezzel a megoldással a kamerákon keresztüli személyazonosításhoz már nem kell sem a személy arca, sem nagyfelbontású felvétel az alanyról, pusztán az, hogy mozgásban lássák az illetőt akár oldalról, vagy hátulról.

A startup elmondása alapján a járáselemző algoritmust nem lehet becsapni azzal, hogy adott személy másféle módon kezd el mozogni a megtévesztés érdekében, mivel nagyon sok jellegzetességét figyeli a testfelépítésnek. A rendszer 94 százalékos pontossággal dolgozik, mintafelismerést és gépi látást alkalmaz.

A fejlesztők már több mint 100 millió jüan, azaz több mint négymilliárd forintnyi befektetést szedtek össze, a jövőre nézve pedig tervben van, hogy szélesebb körben is alkalmazzák a módszert.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik