Tech

Újabb országban tiltottak be iPhone-okat

Második csatáját nyerte meg a Qualcomm az Apple-lel szemben, most Németországban tilthatják be miatta az iPhone 7 után kiadott telefonokat. A szabadalmi vita az envelope tracking nevű funkció körül zajlik, eddig nagyrészt a Qualcomm javára.

Kína után most Németországban is betilthatják a hetedik generáció utáni iPhone-ok árusítását, legalább is akkor, ha az Apple nem fellebbez – írja a Reuters. Egyelőre nagyon úgy tűnik azonban, hogy az almás cég kivonja a régebbi modelleket a boltokból, méghozzá egy szabadalmi vita miatt.

A Qualcomm azért pereli az Apple-t, mert a Qorvo lapkáit használó iPhone-okban olyan technológia van, amit ők korábban levédettek. Ezt envelope trackingnak nevezik, a funkciója pedig annyi, hogy

a mobilok aksija kevésbé merül vele a vezeték nélküli jelek küldésekor és fogadásakor. 

Az Apple azzal érvel, hogy a Qualcomm illegálisan monopóliumot akar bevezetni a modernebb modem lapkákra, amelyek segítenek hatékonyan csatlakozni a telefonoknak a vezeték nélküli hálózatokra, a Qualcomm meg azzal, hogy az Apple csak ne pattogjon, szabadalom van a technológián. A németországi kivonás egyébként csak néhány millió telefont érint, ez ahhoz képest, hogy az Apple évente több száz milliót ad el a készülékeiből, elenyésző mennyiség.

A kínaiak betiltották az iPhone-okat
Egyre durvább a kereskedelmi háború, most a kínaiak csaptak oda.

Az már jobban fáj az Apple-nek, hogy Kínában is betiltották az újabb készülékeket, ugyanezzel az indokkal – ez ugyanis sokkal nagyobb piac számára, mint a német. A két amerikai cég között egyébként évek óta dúl a háború, kölcsönösen üzleti titkok ellopásával vádolják egymást. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az Apple az év eleje óta már nem a Qualcommtól, hanem az Inteltől rendeli a modemchipeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik