Tech

Lenyűgöző videó érkezett az űrből

Október óta először vittek embereket a Nemzetközi Űrállomásra az oroszok: a  Szojuz MSZ-11 űrhajó az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Anne McClain és a kanadai David Saint-Jacques űrhajóssal indult útjára. Az Európai Űrügynökség csodaszép videót tett közzé a felbocsájtásról.

Három új űrhajós érkezett a Nemzetközi Űrállomásra a héten: az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Anne McClain és a kanadai David Saint-Jacques a tervek szerint 194 napig tartózkodnak majd a világűrben és 48 tudományos kísérletet fognak végrehajtani. Az új űrhajós-triót az űrállomáson az orosz Szergej Prokopjevből, az amerikai Serena Aunón-Chancellorból és a német Alexander Gerstből álló személyzet fogadta amely, a tervek szerint december 20-án tér majd vissza a Földre.

A hétfői volt az első űrhajós-felbocsátás azt követően, hogy október 11-én Bajkonurban balesetet szenvedett a Szojuz-FG hordozórakéta. Akkor, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást kellett végrehajtania a Szojuz MSZ-10 orosz űrhajónak, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval korábban 35 évig nem történt baleset a felbocsátáskor.

Az Európai Űrügynökség gyönyörű felvételt tett közzé arról, milyen látványos is az, ha egy űrhajó elhagyja a Föld légkörét. A felvételekben semmi utómunka nincs, így néz ki valójában a Nemzetközi Űrállomásról egy rakétakilövés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik