Tech

Onnan loptak, ahol kevesen számítottak rá

Legalább százmillió felhasználó személyes adatait lopták el ismeretlen támadók a tudás- és ismeretcserét elősegítő Quora közösségi portálról, ahol a netezők érdekes kérdéseket tehetnek fel, arra pedig mások válaszolhatnak. A 2009-ben alapított oldal kvázi a gyakorikerdesek.hu kicsit komolyabb, külföldi megfelelője. A forgalma javarészt keresőmotorokból származik, hiszen az emberek manapság már jellemzően a Google-ben teszik fel életük nagy kérdéseit.

Adam D’Angelo, a portál igazgatója blogposztban tudatta, hogy pénteken észlelték Quora egyik számítógépes rendszere elleni kibertámadást. A hekkerek legalább százmillió felhasználó személyes adataihoz fértek hozzá:nevükhöz, e-mail címükhöz, titkosított jelszavukhoz, illetve a Facebook-profiljukon elérhető nyilvános adatokhoz, ha azt összekötötték a kérdezős oldalon készített fiókjukkal, vagy alapból azzal jelentkeztek be.

Részletes információkhoz jutottak a felhasználók Quora-beli tevékenységéről is, így kommentekhez, feltett kérdésekhez, adott válaszokhoz.

JA, hogy volt fiókom?!

Az üzemeltetők értesítették azokat, akik érintettek lehetnek a szivárgásban, az illetékes hatóságok felé jelezték a problémát. Az ügy másik kényes része, hogy sok felhasználó már arra sem emlékezett, hogy van ilyen fiókja, mivel az oldal meglehetősen agresszívan próbálja rávenni a látogatókat a profilkészítésre.

Amikor valaki szeretne elolvasni egy Quora-fórumot, ahol választ kaphat az akár Google-ben feltett kérdésére, előtte be kell jelentkeznie. Ez történhet új fiók készítésével, vagy ha belépünk a Facebook-, Google-fiókunkkal. Néhány jelentés szerint a Quora ráadásul a felhasználók beleegyezése nélkül készített Quora-profilokat a már meglévő közösségi médiás profilok alapján.

(CBR, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik