Tech

Nagy változás jön wifizés terén

Ugyan mindenki egyszerűen csak wifinek hívja a wifit a köznyelvben, számos szabvány létezik, amiknek a nevére nem csoda, ha nem emlékszik rögtön az átlagfelhasználó. Ott van például a WiFi 802.11n, vagy a Wi-Fi 802.11ac. Pedig ez fontos tudnivaló akkor, amikor például új routert választunk – hiszen nem biztos, hogy az eszköz támogatja a legmodernebb kapcsolatot. Jó hír, hogy a jövőben már nem kell megjegyeznünk a betűkből és számokból álló furcsa verziókat.

A vezeték nélküli adatátviteli szabványt gondozó Wi-Fi Alliance szervezet bejelentette, hogy a jövőben egyszerűsítik az elnevezéseket, ami egyrészt nem csak azért előnyös, mert könnyebben megjegyezhetők, de a verziószámok egyértelműbben jelzik azt is, hogy melyik a legmodernebb és leggyorsabb sebességet nyújtó kapcsolat.

A következő generációs wifi már Wi-Fi 6 néven jön, ez jelöli azokat az eszközöket, amik támogatják a flancosabb néven Wi-Fi 802.11ax-es technológiát. A Wi-Fi 5 a 802.11ac, a Wi-Fi 4 pedig a 802.11n technológiát támogató eszközökre vonatkozik majd.

„Közel két évtizedig a felhasználóknak át kellett rágniuk magukat az elnevezési szabályokon ahhoz, hogy megtudják, eszközeik támogatják-e a legutóbbi szabványt. A Wi-Fi Alliance ezért bemutatja a Wi-Fi 6-ot, és egy új elnevezési sémát mutat be, hogy segítse az ipart és a wifi-felhasználókat is abban, hogy könnyebben megértsék a wifi-generációt, amit támogat az eszközük.”

– írta közleményében a szervezet.

A Wi-Fi 6 nem meglepő mód gyorsabb adatátvitelt, növelt kapacitást, csökkentett késleltetést, és jobb biztonságot kínál majd a netezőknek.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik